'Strikte' rooms-katholieken laten zich naiefmisbruiken in egotripperige talkshow

Afgelopen zaterdag hebben we weer eens kunnen zien hoe Neerlands populairste televisievrouw van dit moment, recentelijk bekroond voor haar hele oeuvre, haar hooggewaardeerde talkshow gebruikte voor egotripperij van het hoogste of liever gezegd laagste kaliber.

Op zich is het niet erg dat Sonja Barend twee van de vier onderwerpen en minstens de helft van de uitzending besteedt aan het giechelend ontfutselen van seksuele intimiteiten, waarbij ze zowaar een beetje uit haar slof schiet als de geinterviewden niet snel genoeg met details op de proppen komen die thuishoren in de spreekkamer van de arts, psychiater of seksuoloog. Tenslotte komt zoiets volledig op het conto van Sonja zelf en zegt het veel over haar, veel meer dan over de gesprekspartners die, zo ze al informatie verstrekten, weinig nieuws en/of zinnigs te melden hadden.

De zaak wordt pas echt ergerlijk wanneer blijkt dat 'strikte' (dat is niet hetzelfde als strenge, heb ik begrepen) katholieken zich in een praatprogramma laten gebruiken om als curiosa te worden tentoongesteld. Onderwerp van het gesprek is Nederland-missieland, maar het interview verzandt al gauw, hoe kan het ook anders, in platvoers heen-en-weer gepraat over de seksuele moraal.

Zijn jullie allemaal tegen de pil, vraagt Sonja geveinsd verwonderd. Ja, klinkt het volmondig en te enthousiast. De zaal barst in lachen uit (hadden joden of moslims rond de tafel gezeten, wier leer op dit punt niet anders is, dan was er eerbiedig gezwegen). Met elkaar naar bed gaan voor het huwelijk, mag dat? Weer een gretig en voorspelbaar antwoord, alsof men blij is om nu eens duidelijk in zo'n kijkdicht programma te kunnen zeggen waar het op staat. Fijn toch, dat we in een democratisch land leven, met vrijheid van meningsuiting. Zo komt het toch nog goed met die missionering.

Wat vinden jullie nu van die eerste twee onderwerpen (het vrouwencondoom en een cursus erotiek), vraagt Sonja. Een gesprekspartner zegt dat ze, indien ze had geweten dat die thema's besproken zouden worden, ze wel langer zou hebben nagedacht over deelname aan het interview. Vreemd, dat je onderdeel wilt zijn van een programma dat je voor de rest niet kent. Er zijn genoeg manieren om achter de inhoud van de programma's te komen, dunkt me. Uit de vraag blijkt ook dat het gesprek niet of nauwelijks was voorbereid.

Zoals de christenen zich in de eerste eeuwen van de kerk voor de leeuwen lieten gooien, zo hoeven wij, 20ste-eeuwse katholieken ons niet uit te leveren aan de kijkcijferbeluste willekeur van de media. Iedere katholiek die een beetje inzicht heeft in de vaderlandse pers kan weten dat als het gaat om geloof en zeden, je bij Sonja geen eerlijke kans wordt geboden en je uitsluitend dient om opgevoerd te worden aan sensatiebelust publiek.

Zo de katholieken al het imago hebben van naiefen niet bij de tijd, dan is dat imago ongewild afgelopen zaterdag weer bevestigd. Getuigenis afleggen van het geloof verdient op z'n minst respect, maar het moet het wel op een verstandige manier gebeuren.

Zeker, de blijde boodschap zal zaterdagavond wel zijn overgekomen in bepaalde kringen, maar die mensen kenden 'm al.

Almere Marianne ter Laak

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden