'Strijdlust, daaraan ontbreekt het de jeugd van tegenwoordig'

Slechts twee Nederlanders zijn direct toegelaten tot het hoofdtoernooi van Roland Garros, dat morgen begint. De tennisbond wil meer toppers zien, te beginnen bij de jeugd. Maar tegelijkertijd stopt de eigen opleiding van jong talent.

ELINE VAN SUCHTELEN

ALMERE - Fanatiek rent Paul Haarhuis over de baan. De 48-jarige oud-prof, die nu als jeugdcoach werkt, is niet moe te krijgen. Deze middag traint hij met het 19-jarige talent Niels Lootsma. Vanaf de baseline geeft tennistrainer Martin Simek aanwijzingen. "Je staat erbij als een toerist", roept hij tegen Lootsma. "Niet achterover leunen. Je moet vragen om de bal", gebaart hij met armbewegingen. "Oké", reageert de jongen mat.

Tussen de punten door hitst Haarhuis zijn 29 jaar jongere sparringpartner op. "Kom op. Deze speel je alsof het matchpoint is in de finale van Wimbledon." En dan, na een mislukte volley. "Jammer. Weer Wimbledon verloren."

Een baan verderop begint Martin Bohm met zijn training aan talenten van rond de vijftien jaar oud. De geboren Zweed is sinds oktober de hoofdbondscoach bij de tennisbond. De 59-jarige trainer is verantwoordelijk voor de talentontwikkeling bij de jeugd. Zijn ambities met Nederlandse talenten zijn duidelijk. De '7-6 6-0 mentaliteit', zoals hij de instelling van de jongeren noemt, wil hij niet meer zien. "Als je met 7-6 6-0 verliest geef je in feite op. Met 7-6 7-6 verliezen is prima, 6-0 7-6 ook prima. Maar niet andersom. Ik wil meer strijdlust zien."

Die drang om te vechten ontbreekt bij de jeugd van tegenwoordig, vindt Bohm. Ze hebben te veel keuzes in het leven, zijn afgeleid door social media en hebben geen aansprekend boegbeeld om tegen op te kijken. Met het gevolg dat er na de huidige generatie topspelers amper talent op de deur klopt. In de top honderd bij de junioren staan twee Nederlanders. Bij de meisjes staat de 18-jarige Roos van der Zwaan op de 85ste plek. De 17-jarige Tim van Rijthoven staat bij de jongens op de 58ste plek.

Van Rijthoven doet dit jaar voor het eerst in zijn carrière mee aan het juniorentoernooi van Roland Garros. Samen met de 18-jarige Indy de Vroome, die de overstap heeft gemaakt naar de profs en hard aan de weg timmert als de nummer 202 van de wereld, is Van Rijthoven een klein lichtpuntje in een donkere periode voor jong talent in Nederland.

In 2006 won Thiemo de Bakker nog het juniorentoernooi van Wimbledon en Arantxa Rus zegevierde in 2008 bij de jeugd op de Australian Open. Na dat succes bleef het stil. Vorig jaar kwam er zelfs geen enkel Nederlands talent in actie op de grand slams voor de jeugd.

Om daar verandering in te brengen vaart de bond sinds kort een andere koers waarin de focus ligt op een kleinere groep talenten. Waar kinderen vroeger vanaf zes jaar al bij de bond konden trainen, zijn de clubs nu verantwoordelijk voor hun opleiding. Alleen een kleine groep potentiële toppers van twaalf jaar en ouder is welkom op het nationaal trainingscentrum. Bohm en de voormalig tennisprofs Haarhuis en Raemon Sluiter, die in de afgelopen maanden bij de bond zijn gehaald, willen het fanatisme laten terugkeren bij die talenten.

Dat begint in de training. Op het gravel in Almere slooft Bohm zich uit om de hoop voor het Nederlandse tennis wat pit bij te brengen. Fanatiek loopt hij heen en weer tussen de banen en geeft tips. Na weken regen is het eindelijk prachtig tennisweer. Strakblauwe lucht en zon. Toch kijken de jongeren aan het begin van de training verveeld voor zich uit. Na een aantal korte rally's komt er meer passie in hun spel. "Leun op je rechterbeen", roept Bohm naar één van de talenten. "Meer leunen. Goed. Bravo."

De 14-jarige Julian van Heur schreeuwt het uit als hij een bal net naast de lijn slaat. Ook de 15-jarige Romar Beke leeft zich in. Na een goed punt imiteert hij Rafael Nadal. "Vamos", roept hij strijdvaardig terwijl hij de vuist balt. Zo ziet Bohm het graag. "Ik hoor ze in de training vaak roepen: 'die bal mis ik in de wedstrijd nooit'. Onzin. Je moet trainen zoals je in de wedstrijd op de baan staat. Daar begint het mee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden