Strijders tegen de bierkaai

Weinigen hebben in de vorige eeuw zo pakkend tegen taalbederf gefulmineerd als Charivarius. Vele jaren voerde hij in De Groene Amsterdammer een kruistocht tegen een heel regiment woorden. Zo wilde hij piloot en slagroom vervangen zien door (vliegtuig)bestuurder en geklopte room.

Het resultaat kennen we.

Het is een voorbeeld waarop sommige lezers waarschijnlijk niet zitten te wachten. Met enige regelmaat dringen ze aan op een banvloek over hun onwelgevallig taalgoed. De laatste tijd mishaagt hun, onder meer risicovol. Dat is inderdaad een volstrekt overbodig synoniem van riskant. Er is wel getracht een subtiel betekenisverschil tussen de twee aannemelijk te maken, maar het zou overdreven zijn deze pogingen overtuigend te noemen.

Een jaar of tien geleden ging Jan Kuitenbrouwer in de Volkskrant uitvoerig tekeer tegen het gebruik van deze ’afzichtelijke nieuwvorming’. Wie zich eraan bezondigde, moest bespot, geschaduwd en in belastende omstandigheden gefotografeerd worden. Het resultaat is bekend.

De Volkskrant toonde zich hardleers, Trouw ook, dit jaar tot in koppen toe. In 2005 werd risicovol toegelaten tot de dikke Van Dale.

Zijn verzoeken om woorden naar de barbiesjes te verwijzen daarom bij voorbaat vruchteloos? Wat mij betreft niet. Ook vechters tegen de bierkaai hebben soms – krachtens het bijbelse motto ’gij zult de meerderheid in het kwade niet volgen’ – recht op bijval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden