Duurzame 100

Strijder voor biodiversiteit: 'We werken allemaal mee aan een droom'

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het Nederlandse landschap redden, mét boeren, supermarkten, wetenschappers en industrie aan tafel. Dat is de missie van de nummer 1 op de lijst van invloedrijkste groene doeners en denkers.

De ecologe Louise Vet is de nummer 1 geworden van de tiende Trouw Duurzame 100. Dat is woensdagavond bekend gemaakt op het festival Duurzame 100 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Vet is directeur van het Wageningse instituut NIOO-KNAW. Zij is een belangrijke trekker van het Deltaplan Biodiversiteit, dat de weg moet wijzen naar herstel van biodiversiteit, bodem en landschap in Nederland.

In een reactie stelde de winnaar dat als ze één ding niet verdient, het deze eerste positie is in de Duurzame 100. “Ik doe dit nadrukkelijk samen met andere organisaties, die een brede coalitie vormen om het landschap te verbeteren.” Daarbij is ze ook niet tégen de boeren, maar juist vóór. “Voor de trotse boeren van Nederland moet er een betere beloning komen, terwijl zij óók milieuvriendelijker moeten gaan werken”, aldus Vet. “Niemand hoeft op de blaren te zitten, we werken allemaal mee aan een droom.”

De onafhankelijke jury heeft grote waardering voor de vasthoudende manier waarop Vet deze unieke aanpak – alle belanghebbenden doen mee – van de grond heeft gekregen.

Groot thema

Biodiversiteit, de afkalvende soortenrijkdom, was hét thema van 2018, vond de jury. Het was het jaar van de alarmerende berichten over de insectenstand, oplaaiend debat over de afkalving van het Nederlandse landschap en pittige discussie over de toekomst van de landbouw. Dat is duidelijk terug te zien in de Duurzame 100 van 2018. Behalve Vet staan in de top 3 twee mensen die de landbouw- en voedingssector al op dat meer duurzame spoor zetten: Ruud Zanders op 2, de man achter de Kipsterboerderij die duurzame eieren aan Lidl levert. Jaap Korteweg, de Vegetarische Slager blijft de jury imponeren en staat na een tweede plek vorig jaar, nu op 3.

Door de grote aandacht voor de insectenstudies is één van de aanjagers van dit onderwerp, wetenschapper Jeroen van der Sluijs, teruggekeerd in de lijst op plaats 45. Klaas Sietse Spoelstra, aanjager van projecten om het Friese landschap te herstellen komt nieuw binnen op nummer 25. Hoogste stijger is Li An Phoa, zij ging van plaats 97 naar 19, zit ook in de hoek van natuur en landschap. Zij strijdt met haar project ‘drinkable rivers’ voor drinkbare rivieren en geeft studenten en managers les over de waarde van natuur.

Terugkeer

Opmerkelijk is de terugkeer van de politiek. Was de jury tot voor kort kritisch over de Haagse daadkracht, dit jaar krijgen drie zittende bewindslieden alvast krediet voor de groene koers die ze zijn ingeslagen. Het hoogste scoort minister Carola Schouten (nummer 13) die de Nederlandse landbouw naar een kringloopmodel wil helpen. Maar ook in staatssecretaris Stientje van Veldhoven, op plaats 72 en klimaatminister Eric Wiebes, op plek 67, ziet de jury het begin van een duurzame wending aan het Binnenhof.

Zo’n belangrijke draai ziet de jury ook aankomen in de financiële sector. Veel waardering is er voor Frank Elderson, directielid van De Nederlandsche Bank en hoogste nieuwe binnenkomer op plek 4, die banken, verzekeraars en pensioenfondsen bewust maakt van klimaatrisico’s en de noodzakelijke vergroening van de economie.

Over de Duurzame 100

De Trouw Duurzame 100 is de jaarlijkse thermometer in de stand van duurzaamheid en natuur in Nederland. Op de lijst staan de meest invloedrijke en inspirerende doeners en denkers.

Lees meer artikelen over de Duurzame 100 in ons dossier. En bekijk ook de website trouw.nl/duurzame100 voor alle 100 groene Nederlanders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden