Strijdende partijen willen zoveel mogelijk terrein hebben voor bestand

SARAJEVO, ZAGREB (Reuter, AP) - Aan de vooravond van de wapenstilstand die in de nacht van maandag op dinsdag moet ingaan, zijn in Bosnië de gevechten weer opgelaaid.

Volgens waarnemers zijn alle partijen bezig op de valreep zoveel mogelijk gebied te veroveren voor het bestand van kracht wordt. Op die manier willen de partijen hun uitgangspositie voor toekomstige vredesbesprekingen verbeteren.

Volgens de Verenigde Naties wordt vooral in het noorden en het westen van Bosnië hevig gevochten. Uit de omgeving van Bosanska Krupa en Otoka worden zware gevechten gemeld. De VN meldden gisteren tevens dat in de afgelopen dagen tussen de vierhonderd en zeshonderd Kroatische militairen de grens met Bosnië zijn overgestoken en oprukken naar Bihac, een moslim-enclave in het noordwesten van Bosnië. Ook bij de noordoostelijke bergketen Ozren wordt gevochten. Tot grote wijzigingen in de frontlijnen heeft dat volgens de VN echter nog niet geleid.

De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke waarschuwde dat een staakt-het-vuren in Bosnië nog niet betekent dat de vrede dichtbij is. Op een persconferentie in Rome herinnerde hij eraan dat in Vietnam vijf jaar nodig was om een duurzame vrede te bereiken. “Laten we hopen dat het dit keer sneller gaat”, aldus Holbrooke.

Volgens Holbrooke is het akkoord over een staakt-het-vuren “geheel anders” dan eerdere mislukte overeenkomsten, omdat het verbonden is met vredesonderhandelingen op het hoogste niveau. Maar hij voegde eraan toe dat er nog vele obstakels zijn. “Laat niemand denken dat de vrede vandaag of morgen getekend wordt. De taak waarvoor wij staan, is enorm”, aldus de Amerikaanse bemiddelaar.

In Sarajevo wordt inmiddels met man en macht gewerkt aan het herstel van gas, water en elektriciteit. Dat is één van de voorwaarden die de Bosnische regering heeft voorgesteld wil zij meewerken aan het staakt-het-vuren dat op 10 oktober moet ingaan.

Het sanctiecomité van de VN heeft Hongarije inmiddels toestemming gegeven de pijpleiding waarmee gas van Rusland via Servië naar Sarajevo wordt vervoerd, open te zetten. Reparaties aan twee belangrijke elektriciteitsleidingen hebben de VN bijna voltooid. Groot probleem is echter dat aan één van de leidingen over een afstand van een halve kilometer nog niets kan worden gedaan, omdat het gebied eerder is ondermijnd door troepen van de Bosnische Kroaten.

Overigens zullen, als het staakt-het-vuren inderdaad ingang vindt, vredebesprekingen niet voor 30 oktober in Washington beginnen. Eerder noemde de Amerikaanse president Bill Clinton 25 oktober. De verkiezingen in Kroatië, op 29 oktober, zijn de oorzaak van deze wijziging. De Kroatische president Tudjman heeft daarom om uitstel gevraagd en de Amerikaanse diplomatie heeft daarmee ingestemd.

Diezelfde Tudjman heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat bij de verovering van de Krajina begin augustus door het Kroatische leger wreedheden zijn begaan tegen Serviërs. Hij verontschuldigde zich echter geenszins, maar sprak van een “betreurenswaardig gevolg van oorlog”. Massale terugkeer van de ongeveer 180 000 Serviërs die sindsdien gevlucht zijn sloot hij uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden