Strijdende partijen Nagorno-Karabach leggen wapens neer

Beeld uit een video van het ministerie van Defensie van Nagorno-Karabach waarop beschadigde huizen in de regio te zien zijn.Beeld anp

In het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de enclave Nagorno-Karabach is een staakt-het-vuren overeengekomen. Dat melden het ministerie van Defensie van de omstreden enclave en dat van Azerbeidzjan.

"Op basis van wederzijdse instemming zijn de militaire operaties aan de frontlinie tussen de strijdkrachten van Armenië en Azerbeidzjan op 5 april om 12.00 uur beëindigd", liet het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie weten. Of de vijandelijkheden daadwerkelijk zijn gestaakt, is nog niet duidelijk.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach laaide zaterdag weer op. Volgens de Azerbeidzjaanse regering zouden er twaalf van haar soldaten doodgeschoten zijn, maar zou het Armeense leger ook zware verliezen hebben geleid: 100 Armeense militairen zouden gedood of verwond zijn, en zes tanks vernietigd.

Bevroren conflict
Het geweld was het ergste sinds er in 1994 een oorlog over de regio werd uitgevochten. Sinds die tijd staat Nagorno-Karabach onder controle van Armenië, hoewel het officieel een onderdeel van Azerbeidzjan is. De onderhandelingen over het gebied zitten sindsdien muurvast: het geldt als een van de 'bevroren conflicten' uit de erfenis van de Sovjetunie.

De betwiste regio heeft een oppervlakte van pakweg de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel samen. Sinds het begin van de bittere afscheidingsoorlog in de jaren negentig kwamen ongeveer 30.000 mensen om.

De omstreden enclave Nagorno-Karabach.Beeld afp

Erdogan
De Turkse president Erdogan heeft laten weten Azerbeidzjan in het conflict met de Armeniërs 'tot het eind toe' te zullen steunen. Turken en Azeri zijn etnisch nauw verwant. De Armeense president Serzj Sargsjan (zelf geboren in Nagorno-Karabach) beschuldigt Turkije ervan 'een oorlog te provoceren'. De oplopende spanningen voeden de vrees voor een uitgebreider conflict in de zuidelijke Kaukasus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden