Strijd voor natuurbehoud bij Den Bosch

DEN BOSCH - 'De Kloosterstraat? Nooit van gehoord'. Een kleine enquête onder bezoekers op het terras van café 'In de Kleine Werelt' op de Bossche markt leert dat er voor de plaatselijke milieubeweging nog heel veel werk aan de winkel is. De gemeente Den Bosch wil in het ecologisch waardevolle gebied een industrieterrein vestigen, maar de Bosschenaren weten van niets.

Van onze correspondent

De Kloosterstraat, onderdeel van het bekendere Bossche Broek, ligt vanuit de stad gezien aan de andere kant van de A2, op de plek die de beekdalen van de Aa en de Dommel door groen met elkaar verbindt.

Onderzoek uit 1997 heeft uitgewezen dat er zeldzame planten voorkomen, veel weidevogels, maar ook dassen en andere beschermde diersoorten. Vlak langs de snelweg, dat wel, maar als de industrie zelfs die barrière mag oversteken, is het einde zoek, vrezen de tien milieugroepen die al meer dan tien jaar vechten voor behoud van het gebied, onder het motto: 'Geen rood, maar groen'.

Mooi passend in het herdenkingsjaar dat de stad aan hem wijdt, was het gisteren de beurt aan de beroemde schilder Jeroen Bosch om te trachten het publiek voor de kwestie te interesseren.

Een nepschilderij, met daarop enkele van de van Bosch bekende griezels en gedrochten, toont het gevaar: 'Jeroen schilderde al vol vuur hoe hebzucht bedreigt de natuur!'

Al heeft het grote publiek er nauwelijks weet van, door de aanhoudende weerstand van de milieubeweging is bij het provinciebestuur wel afgedwongen dat er sinds kort een studie loopt naar alternatieven voor bebouwing in de Kloosterstraat.

De Brabantse Milieufederatie, die aan dit onderzoek meedoet, is ervan overtuigd dat er in de omgeving van de Brabantse hoofdstad betere plekken te vinden zijn, zoals het terrein van de voormalige kruitfabriek De Kruithoorn en de kanaalzone tussen Den Bosch en Rosmalen, al wil de gemeente nu juist daar een groenzone van maken. Nog deze maand moet de studie zijn afgerond.

In het najaar hakt de provincie de knoop door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden