Strijd van Duitse interseksuelen is nog niet voorbij

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele maakte in januari bekend dat ze intersekse is Beeld REUTERS
Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele maakte in januari bekend dat ze intersekse isBeeld REUTERS

Het aparte hokje in het geboorteregister komt er. Volgend strijdpunt is een verbod op het opereren van interseksuele baby's.

Komen er nu ook overal geslachtsloze toiletten? Formulieren met 'Herr', 'Dame' of 'Divers' erop? De uitspraak van het Duitse grondwettelijke hof dat interseksuelen een aparte categorie moeten vormen in het geboorteregister, maakt de tongen los in Duitsland. De een ziet er een hellend vlak in of het zoveelste bewijs dat het Avondland ten onder gaat, de ander vindt dat een gediscrimineerde groep terecht erkenning krijgt.

In september 2016 stapte een 28-jarige, in Duitse media bekend als 'Vanja', naar het hof in Karslruhe omdat Vanja als 'vrouw' werd geregistreerd. Vanja, ondersteund door de campagne 'Dritte Option', protesteerde: deze categorisering druist in tegen het recht op persoonlijke integriteit dat door de Duitse grondwet wordt beschermd. Uit een chromosoomanalyse blijkt dat Vanja vrouw noch man is.

Voorbeeldfunctie

Het hof geeft Vanja nu gelijk. "Het zegt: de grondwet is er ook om niet-binairen te beschermen. Dat is een ontzettend belangrijke stap. "We hopen dat Duitsland een voorbeeld is voor andere landen", zegt Leo Yannick Wildt van de Berlijnse belangengroep TransInterQueer. Volgens hem - of dat de goede aanduiding is, zegt Wildt niet, 'dit gesprek gaat niet over mij' - delen duizenden Duitsers Vanja's lot. "De Raad van Europa heeft het over 1,7 procent van de bevolking."

Wildt zit in een LHBT-centrum in Charlottenburg, boven de entree staat in grote letters: 'Levensoord Verscheidenheid'. Al sinds 2006 strijdt Wildt met zijn vereniging (vijf vaste krachten, tientallen vrijwilligers) voor de erkenning van interseksuelen en transseksuelen. De uitspraak van het hof komt op een 'wezenlijk' moment, denkt Wildt. "Precies tijdens de coalitieonderhandelingen. De nieuw te vormen regering moet er nu wel aandacht aan besteden in het regeerakkoord."

Geslacht niet relevant

Voor eind 2018 moet er dan – zo bepaalde het hof – een wet liggen die recht doet aan het oordeel. Duitsland gaat volgens Wildt verder dan andere Europese landen. Weliswaar is ook in Malta een derde vakje in het geboorteregister, maar daar staat alleen 'X', zegt hij. In Duitsland moet er een 'positieve aanduiding' komen. "En het hof noemt nog een tweede mogelijkheid: dat de geslachtsaanduiding compleet geschrapt wordt."

Wildt maakt zich sterk voor die tweede, 'meer ambitieuze' optie. De komende tijd gaat hij daar bij de coalitiepartijen voor lobbyen, zegt hij. "Het gaat er niet om het geslacht af te schaffen, dat is altijd zo'n boosaardige draai die er door tegenstanders aan wordt gegeven. Als het geslacht niet meer in het register staat, is het toch niet opeens weg? Het punt is dat het niet relevant is om te benoemen. Van niemand wordt iets afgepakt als het niet meer in het register staat. Terwijl er nu, doordat het zo nadrukkelijk wordt benoemd, en slechts met de opties man of vrouw, wel benadeling is."

Interseksuele pasgeborenen

Duitsland loopt met het geboorteregister voorop, maar de strijd is nog niet gestreden, benadrukt Wildt. De volgende horde: operaties van interseksuele pasgeborenen. "Daar is in Duitsland nog steeds geen verbod op. Mensen worden 'naar een geslacht' toe geopereerd, terwijl ze geen toestemming voor geven. Dat is echt verkeerd. Malta heeft zo'n verbod al wel. Hier loopt Duitsland achter."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden