Strijd tussen ouders en school om promotie naar groep drie

De strijd om de schoolcarrière kan niet vroeg genoeg beginnen, dachten een vader en moeder in Bussum en zij stapten naar de rechter in Amsterdam. Hun vijfjarige dochter, nu in de eerste groep van de Gooilandschool, is volgens hen rijp voor groep drie. Frédérique is hoogbegaafd, menen ze, en kan daarom volstaan met één jaar kleuterschool.

De Gooilandschool in Bussum vindt dat het kind nog niet toe is aan groep drie. Ze is een goede leerling, maar steekt niet boven andere slimme kinderen van haar leeftijd uit, oordeelt de school. Frédérique wordt zes in februari 2000. Daarom duurt haar kleuterperiode een half jaar langer, want ze kan pas in september 2000 naar groep drie. Die ongeschreven regel geldt voor alle kinderen die 'ongunstig jarig' zijn, maar is onverdragelijk voor de ouders van Frédérique. Ze is allang toe aan lezen en schrijven, vinden zij. Bovendien: nergens in de wet staat iets over het moment dat kinderen naar een volgende groep kunnen, betoogt hun advocaat.

Beide partijen hebben deskundigen in de arm genomen die elkaar vierkant tegenspreken. De ene orthopedagoog vindt dat het meisje zich verbaal beter kan uitdrukken dan haar leeftijdgenoten.

De orthopedagoog van de schoolbegeleidingsdienst observeerde de leerlinge in de klas. Advocaat F. van Oss, verdediger van de school: ,,De Cito-toets voor de jongste kleuters maakte ze goed, maar niet zeer goed. Sociaal-emotioneel is ze niet toe aan groep drie.'' Met dat argument kan je ook de andere kant op, blijkt: sociaal-emotioneel is ze groep twee allang ontgroeid, zegt de advocaat van de ouders, F. Oudolf. ,,Langer 'kleuteren' zou funest zijn voor haar ontwikkeling. Ze zwemt, zit op ballet en ze interesseert zich voor sterren en de Egyptenaren.''

Waarom zoeken de ouders niet gewoon een andere school, in plaats van de harde confrontatie? ,,Omdat het een leuke school is. En haar zusje zit er ook op'', zegt Oudolf.

De Gooilandschool wil de leerlingen zoveel mogelijk bij elkaar houden in vaste groepen, tot in groep acht. Als Frédérique 'promoveert' naar groep drie willen andere ouders dat ook en dan is het eind zoek.

Adjunct-directeur van de Gooilandschool T. Smits vindt het 'zeer betreurenswaardig' dat de ouders naar de rechter stapten. ,,Ik ben ervan overtuigd dat wij vanuit het belang van het kind handelen, maar het is erg dat zo'n meningsverschil in zo'n korte tijd escaleert.'' Het schokte hem dat de ouders het kind mee wilden nemen in de rechtszaal. De moeder vond dat ze het wel aankon. De rechter wilde Frédérique dit grote-mensentafereel nog even besparen en stuurde haar de gang op.

Uitspraak 29 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden