Strijd tussen Koerden en Isis ontbrandt

Koerdische peshmerga-milities houden de wacht Beeld REUTERS
Koerdische peshmerga-milities houden de wachtBeeld REUTERS

Koerdische strijdkrachten hebben vandaag strijders van Isis aangevallen. De aanval was een reactie op de opmars van Isis afgelopen weekend, richting Koerdisch gebied.

"We hebben onze tactiek veranderd: we zijn niet meer defensief maar offensief", vertelde een hoge Koedrische official aan persbureau Reuters.

De Koerden moeten wel: dit weekend leden ze een vernederende nederlaag tegen de Islamitische strijders van Isis. Die namen een aantal steden in, en rammelen nu aan de poorten van de semi-autonome Koerdische regio.

Eerder hadden de Koerden juist geprofiteerd van de opmars van Isis. Toen die in juni grote delen van Irak innamen, maakten de Koerden van de chaos gebruik om de grenzen van een toekomstig Koerdistan even flink op te rekken.

Maar de snelle opmars van Isis heeft de Koerden inmiddels weer tot samenwerking met de sjiitische milities en de centrale regering veroordeeld. "Gemeenschappelijke vrees is wat Irak bij elkaar houdt", schrijft Ghassan Dahhan vandaag in Trouw.

Intussen hebben oude aanhangers van Saddam zich aangesloten bij Isis, om de regering in Bagdad te verjagen. "Opportunisme dreef de partners in elkaars armen", schrijft correspondente Judit Neurink vandaag in Trouw. "Isis had de kennis van Saddams militairen en bestuurders nodig, de Saddam-getrouwen de agressie en gedrevenheid van de Isis-strijders".

De hoop van die laatsten was dat ze de islamitische extremisten konden lozen, zodra ze hun doel bereikt hadden. "Maar alles duidt erop dat precies het omgekeerde gebeurt", volgens Neurink.

Abonnees lezen vandaag in Trouw meer achtergronden over alle allianties die het conflict in Irak bepalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden