Strijd tegen racisme vraagt om eenheid van alle christenen

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Het hoofd van de pauselijke raad voor de eenheid der christenen, kardinaal Edward Iris Cassidy, heeft zich in de Zweedse stad Uppsala uitgesproken voor een verdieping van de theologische dialoog tussen lutheranen en rooms-katholieken in Scandinavie en Finland.

Het moment is gekomen dat een officiele internationale studiegroep zich gaat buigen over de vraag van de apostolische navolging, meende Cassidy. Een luthers-katholieke commissie zal uit de verschillende nationale en internationale documenten over dialoog de passages over dit thema destilleren en mogelijke verdere stappen overwegen.

Cassidy prees de vooruitgang die in de Scandinavische landen wordt geboekt op het gebied van de lutherskatholieke dialoog. Om het voortouw te kunnen nemen in de strijd tegen racisme, vreemdelingenhaat, ongelijke verdeling van rijkdom en intolerantie moeten christenen immers verenigd zijn in geloof en liefde, meende Cassidy. Deze eenheid moet niet worden verward met eenvormigheid of opheffing van de “rijke verscheidenheid” aan spiritualiteit en rituelen.

De kardinaal was in Zweden voor de viering van het 400-jarige bestaan van de lutherse kerk in Zweden, die in 1593 met de aanvaarding van een nieuwe geloofsbelijdenis werd gesticht. Ter gelegenheid daarvan werd een oecumenische hoogmis gevierd - opgeluisterd door het Zweedse koninklijke paar en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld, onder wie bisschop Tutu uit Zuid-Afrika - en is de Zweedse kerk aan haar jaarlijkse landelijke vergadering begonnen. Daar pleitte aartsbisschop Gunnar Weman voor het oprichten van een volkskerk in de eigenlijk betekenis van het woord. Volgens Weman is dat: een kerk die de grote levensvragen wil uitdragen naar brede lagen van de bevolking. Die volkskerk moet, aldus de kerkleider, duidelijker haar gezicht laten zien, bijvoorbeeld met betrekking tot het vreemdelingenvraagstuk.

“Intolerantie, vijandigheid tegenover immigranten, angst voor vreemdelingen en racisme vormen een groeiend gevaar voor dit land”, aldus Weman.

Minder leden

De Zweedse kerk werkt op het ogenblik aan een project om inzicht te krijgen in de rol die de kerk speelt in het leven van de mensen. Dat onderzoek is mede ingegeven door het feit dat ook in Zweden sprake is van een afnemend ledental; er worden steeds minder kinderen gedoopt en minder mensen doen belijdenis. Een ver gevorderd stadium van 'Samen op Weg' kent men in Zweden nog niet, maar wel fungeert er sinds de vorige kerkvergadering een oecumenisch samenwerkingsverband met de andere kerken in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden