Strijd tegen piraterij vereist bredere inzet dan uitroken en platschieten

Een onheilspellende vlek aan de horizon, die steeds groter wordt. Voor veel zeelui is deze dreigende filmscène de laatste tijd werkelijkheid geworden. In de wateren voor de Somalische kust neemt piraterij hand over hand toe en de buit wordt steeds groter. De vorige week gekaapte Saoedische tanker de Sirius Star had twee miljoen vaten ruwe olie aan boord, ter waarde van zo’n 80 miljoen euro.

Terecht klinkt daarom van Rusland tot Brussel de roep om een hardere, gezamenlijke aanpak van de Somalische piraten. Dat is zeker te verkiezen boven de vaak ongecoördineerde acties van de diverse nationale marines die nu al patrouilleren in de Golf van Aden en de Indische oceaan. Nederland gaat vanaf december een vloot van tien Europese schepen aanvoeren. Een logische en nuttige taak voor een ’natie van zeevaarders’, hoewel onze zeehelden Michiel de Ruyter en Piet Hein in hun tijd met een officiële kaperbrief van de regering op zak nog wel eens aan gelegaliseerde piraterij deden.

In de Golf van Aden gaat het echter niet om kaapvaart, maar om acties van goed georganiseerde zeeterroristen. Daarbij is het niet genoeg om de piraten aan flarden te schieten en hun roversnesten in de Somalische havens uit te roken. Deze ietwat romantische terminologie doet ook geen recht aan de complexiteit van het probleem. De gezamenlijke, structurele aanpak moet zich vooral richten op het land, de Hoorn van Afrika, en op het oprollen van de financiële netwerken van de piraten.

Somalië wordt al decennialang verscheurd door burgeroorlog. De officiële door het Westen gesteunde regering heeft geen poot om op te staan: buiten de hoofdstad Mogadishu maken de diverse krijgsheren en islamistische milities de dienst uit. Slechts een handvol vredessoldaten van de Afrikaanse Unie is in het land aanwezig, ondanks herhaald verzoek tot het sturen van VN-militairen. Het vermoeden bestaat bovendien dat de piraten volop steun krijgen van Somalische politici. Ook zouden de islamisten kunnen bezwijken voor de miljoenenwinsten die er op zee te maken zijn.

Internationale inspanning voor het conflict in Somalië is uitermate lastig. Door de uitzichtloze vredesonderhandelingen en mislukte interventies in het verleden is de fut er al lang uit. Ook eisen steeds weer oplaaiende conflicten elders in Afrika, zoals in Congo, veel aandacht op. Maar de internationale gemeenschap is het aan haar stand verplicht, alleen al om het gevoel weg te nemen dat de huidige acties tegen de piraten zich met name richten op het beschermen van de eigen rijkdommen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden