Strijd tegen motorbendes opgevoerd

Van der Steur: Indien nodig extra politie naar Limburg. Samenwerking met België en Duitse deelstaten op komst.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Als het nodig is om de wet aan te passen om effectief tegen motorclubs te kunnen optreden of ze te verbieden, dan moet dat gebeuren. Wellicht is het civielrechtelijk mogelijk tot een verbod te komen, zoals dat ook gebeurde met de vereniging Martijn.

Dat zei minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie) gisteren na een overleg in Maastricht. Van der Steur sprak er met de Limburgse burgemeesters die geregeld te maken hebben met motorclubs. Hij beloofde snel extra politiemensen naar Limburg te sturen als dat in de strijd met de motorbendes nodig blijkt.

Vorige week zei hij nog dat er geen extra politie-inzet komt om motorbendes te bestrijden. Van der Steur waarschuwde dat een wetswijziging lang kan duren. Tot die tijd moeten we doen wat we met de huidige middelen kunnen, zei hij.

In dit verband liet de minister weten dat de strijd tegen de motorbendes er één is van de lange adem. "Ze bedreigen mensen, creëren angst en verdienen geld uit criminele activiteiten", zei Van der Steur. "Ze moeten met de poten van onze mensen, burgemeesters, wethouders, raadsleden, ambtenaren en agenten afblijven! Ze zullen het merken als ze er toch aan komen!"

Ook internationaal zijn er afspraken gemaakt over de aanpak van motorclubs, aldus Van der Steur. Binnenkort zetten de betrokken ministers hun handtekening onder samenwerking tussen de Openbaar Ministeries van België en twee Duitse deelstaten. Dat is nodig, omdat motorclubs zich niets aan grenzen gelegen laten liggen, zei de minister. Vrijdag was er nog een schietpartij in Duitsland net over de grens bij Kerkrade waarbij het slachtoffer banden zou hebben met motorbendes. Van der Steur was naar Maastricht gekomen op initiatief van burgemeester Hoes. Volgens hem is de spanning in de regio toegenomen door de komst van de Bandidos vorig jaar. Die club is wereldwijd de grote rivaal van de Hells Angels, en is ook groot in Duitsland. De rivaliserende clubs zoeken elkaar graag op, om elkaar te intimideren, bij voorkeur in stadscentra.

"De koek was hier op crimineel gebied al verdeeld en moet nu blijkbaar worden herverdeeld", zegt Hoes. Burgemeesters in de regio zien de spanningen oplopen. Het huis van de burgemeester van Kerkrade staat sinds kort onder politiebewaking omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes. "Een afschuwelijke positie", aldus de minister.

Advocate Gitte Stevens van de Bandidos vindt dat de overheid de hysterie rond de motorclubs aanzet. Doel is volgens haar argumenten te verkrijgen om motorclubs te verbieden. Ze wijst er op dat tussen 2007 en 2009 justitie bij verschillende rechtbanken heeft geprobeerd chapters van motorclubs te verbieden. Vergeefs, aldus Stevens. Ze denkt dat zo'n verbod er ook nu niet in zit.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden