Strijd tegen jeugdbendes vergt herstel van een samenleving die niet meer is

"De mensen moeten weer met elkaar gaan leven, en niet meer langs elkaar", zegt de wijkagent in Den Haag. Het klinkt eenvoudig, maar zo groot is de opgave om de Delftselaan en andere buurten te bevrijden van jeugdbendes.

De Delftselaan in Den Haag is het decor van een reeks artikelen van redacteur Perdiep Ramesar, waarvan het slot in deze editie te vinden is. Die reeks werd mogelijk gemaakt door de politie Haaglanden. Die bood ons de gelegenheid mee te lopen, niet om een lovend verhaal te schrijven over heldhaftig politiewerk, maar om te doorgronden wat er gebeurt als een buurt wordt geterroriseerd door jonge criminelen, en om te zien wat er nodig is om aan die terreur een eind te maken.

Het korps Haaglanden verdient dank en waardering voor die gelegenheid; er is geen moment spanning geweest over de vrijheid van nieuwsgaring en publicatie.

Minister van veiligheid, Ivo Opstelten, heeft de ambitie uitgesproken dat alle jeugdbendes deze kabinetsperiode zullen worden aangepakt. Nu heeft Opstelten voldoende ervaring in het lokaal bestuur om te kunnen inschatten wat die ambitie inhoudt, maar het is de vraag of het kabinet ook de middelen kan bieden om die ambitie waar te maken. Want de oplossing is niet eenvoudig. Uit de reeks artikelen over de Bende van de Delftselaan wordt duidelijk dat er niet één tekortkoming is die moet worden verholpen. Het aanpakken van jeugdbendes is niet een paar agenten erbij of zwaarder straffen.

Het project van de politie Haaglanden, dat we volgden, heet niet voor niets 'Mammoet'. Het bestrijden van jeugdcriminaliteit is een zaak van lange adem, en veranderingen op vele fronten.

Als de opkomst van jeugdbendes het gevolg zou zijn van een duidelijk falen, van justitie of politie of van wie dan ook, dan was de oplossing eenvoudig. Maar bendes als die van de Delftselaan zijn een fenomeen dat verankerd is in de samenleving die we hebben, of beter: in de samenleving die ontbreekt.

Criminele bendes zijn er altijd geweest. Onze artikelenreeks heeft geen nieuw fenomeen aan het licht gebracht. Maar de serie heeft wel pijnlijk duidelijk gemaakt hoe een buurt verlamd kan raken door straatterreur. Zo verlamd dat mensen overleven door zich vooral niet met anderen te bemoeien.

Het vergt een langdurige, gezamenlijke inspanning van instanties, diensten en vooral mensen om dat te doorbreken. Degenen die dat opbrengen en kunnen volhouden, verdienen bewondering en steun.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden