Strijd tegen abortus met verborgen camera

Het waren ongure types die in januari binnenstapten in het kantoor van Planned Parenthood. Bij die Amerikaanse instelling kan iedereen terecht voor advies of behandeling op het gebied van seksualiteit en zwangerschap. Dus ook een pooier en een prostituee. Zelfs, zo bleek, als die duidelijk laten merken dat hun bedrijf minderjarige prostituees uit Azië in de aanbieding heeft.

Uit een video die de twee in het geniep opnamen van het gesprek, bleek Amy Woodruff, manager van de vestiging in Perth Amboy in New Jersey, namelijk niet erg onder de indruk van het gegeven dat een aantal prostituees veertien jaar of nog jonger was. Dan moest je wat voorzichtiger zijn met het invullen van de formulieren, zei ze. Voor abortus wist ze wel een kliniek waar ze minder vragen stelden. Ook praktische adviezen ging ze niet uit de weg: twee weken na een abortus kon een meisje wel weer aan het werk.

De schrik was groot bij Planned Parenthood, een federatie van 85 centra waarvan de eerste, in Brooklyn in New York, al in 1921 werd opgericht. Woodruff is ontslagen, de rest van het personeel krijgt een opfriscursus. Goed nieuws is dat de anti-abortus-organisatie die de acteurs op pad stuurde, Live Action, minder succes had bij andere vestigingen, waar het personeel zich op de vlakte hield en na afloop van het bezoek, zoals het hoort, de politie belde.

Toch vinden de actievoerders dat hun resultaat voor de overheid reden moet haar handen af te trekken van Planned Parenthood. De omgerekend 266 miljoen euro die daar binnenkomt uit subsidies en dienstverlening aan de overheid maken een derde van alle inkomsten uit.

Daarvan mag overigens geen dollar worden uitgegeven aan abortus. Die ingreep is sinds een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973 legaal, maar om tegemoet te komen aan de vele fervente tegenstanders van abortus heeft het Congres steeds verboden er overheidsgeld aan te besteden.

Daarnaast proberen tegenstanders van abortus steeds opnieuw de praktijk in te perken of te ontmoedigen, zover als het Hooggerechtshof het maar toelaat. De nieuwste variant is een wet in Texas, die het bekijken van een echo van het kind in de eigen baarmoeder verplicht stelt.

Op landelijk niveau leek er even een pauze in het abortusdebat te zijn gekomen: de verkiezingen in november gingen vooral over de economie. Maar nu er eenmaal een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is, roert die zich onverwacht hevig over abortus.

Een van de eerste wetten die daar is ingediend heet de ’Geen-belastinggeld-voor-abortuswet’ en wil belastingaftrek verbieden voor zorgpolissen die abortus dekken – en dat zijn ze bijna allemaal. Een tweede wet moet het ziekenhuizen mogelijk maken om abortus in bijna alle gevallen principieel te weigeren.

Opzien baarde vooral het rijtje uitzonderingen dat de wet noemt: maar heel weinig mensen maken bezwaar tegen abortus bij levensgevaar voor de moeder, incest of verkrachting, maar deze wet houdt het bij dat laatste op ’verkrachting met geweld’. Na hevige kritiek is die clausule weer uit het wetsvoorstel gehaald.

De Democraten, die deze wetten in de Senaat kunnen blokkeren, zeggen dat de Republikeinen zich beter kunnen bezighouden met hun bezuinigingsplannen. Maar de Republikeinen zeggen dat je juist prima kunt besparen door te luisteren naar de zorgen van hun achterban over ’meer dan een miljoen gedode Amerikaantjes’, zoals afgevaardigde Trent Franks uit Arizona het zegt.

Hij overdreef, volgens de federale Centers for Disease Control zijn het er rond 850.000 per jaar. Voor de veertig procent van de Amerikanen die vinden dat abortus nooit gelegaliseerd had mogen worden, zijn dat er evengoed te veel om het onderwerp ooit een pauze te gunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden