Strijd rond Aleppo niet eerder zo hevig als nu

Leden van het rebellenleger rusten in Aleppo. Beeld REUTERS

De slag om Aleppo heeft een nieuw bloederig dieptepunt bereikt. Het oostelijke deel van Aleppo is  compleet omsingeld door het Syrische leger, en vanuit het westen boren jihadisten met zelfmoordcommando's  door de verdedigingslinies van het leger in een poging om de stad te ontzetten. Sinds de strijd om de stad in 2012 begon waren de intensiteit en omvang van de gevechten nooit zo hoog.

Voor de burgers in het door het Syrische leger belegerde deel, dreigt honger. De VN zegt dat er zich mogelijk 300.000 mensen bevinden in Oost-Aleppo. Met zo'n groot burgeraantal raken de voedselvoorraden in snel tempo leeg en dan is er nog het gevaar vanuit de lucht, waar Syrische en Russische straaljagers jagen op alles wat beweegt.

Overgeven
De Syriërs en Russen hebben een aantal "humanitaire corridors" ingesteld, via waar burgers het regeringsdeel kunnen bereiken. Opstandelingen die zich willen overgeven, kunnen dat doen via een andere corridor. Het is echter onmogelijk om te controleren of er gebruik wordt gemaakt van de "humanitaire corridors" en of deze ook de veiligheid waarborgen.

De Syrische televisie toont beelden van burgers die het rebellengebied zouden zijn ontvlucht en hoe zij de militairen bedanken voor hun "bevrijding". Maar volgens onafhankelijke journalisten die in het regeringsdeel zitten, maken er nauwelijks burgers gebruik van de humanitaire corridors.

In scene gezet
Volgens de rebellen zijn de beelden dan ook in scene gezet. Zij zeggen dat de burgers niet naar het regeringsgebied durven te gaan, uit angst voor het regime. Maar tegelijkertijd verschijnen er diverse berichten dat opstandelingen zelf de burgers verhinderen om te vertrekken naar het veiligere gedeelte van de stad.

De staatstelevisie toonde gisteren ook beelden van opstandelingen die zich zouden hebben overgegeven aan het Syrische leger. Maar daarbij viel een aantal merkwaardige zaken op: de rebellen droegen hun kalashnikovs nog bij zich en daarnaast hielden ze allemaal hun T-shirt voor hun gezicht, waardoor ze niet herkenbaar waren. De verdenking rijst dat de beelden in scene zijn gezet.

Ondertussen probeert een coalitie van jihadisten, variërend van lokale salafistische clubs tot internationale terreurbewegingen, Oost-Aleppo te ontzetten. De jihadisten zijn goed georganiseerd en breken door de ene na de andere verdedigingslinie heen.

Maagden
Dit weekend plaatste jihadisten een video van de beruchte Saudische prediker Abdallah al-Muhaysini op sociale media, waarop te zien is hoe hij de opstandelingen aanzet tot de strijd om Aleppo. De strijders moesten ofwel zegevieren of sterven als 'martelaars'. Als ze omkomen, dan worden ze in het paradijs beloond met 72 maagden: "Stel je voor, o martelaar, een hemelse schoonheid. Als een van deze vrouwen in de zee spuugt, dan verandert die in een zoet meer. Als ze je kust dan, dan vult ze je mond met honing. Als ze zweet, dan vult ze het paradijs met parfum. Stel je dan eens voor wat er gebeurt als je haar omhelst of je haar hoort zingen. Waar zijn de verloofden van deze maagden?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden