Strijd om Zuid-Libanon laait op Katjoesja-raketten op Israel, bommen op Libanese, Syrische en Palestijnse doelen

BEIROET, JERUZALEM (AFP, Reuter, AP) - Het zuiden van Libanon en het noorden van Israel waren gisteren het toneel van een bloedige serie aanvallen over en weer. Israel bestookte Syrische, Libanese en Palestijnse doelen, president Weizman van Israel ontsnapte op het nippertje aan een Katjoesja-raket.

Twee Israelische burgers werden zondagavond gedood en een tiental raakte gewond toen het noorden van Israel voor de vierde maal op de dag met een ware regen Katjoesjaraketten werd bestookt. In totaal zouden meer dan vijftig raketten zijn afgevuurd. Een projectiel ontplofte vlakbij de auto van president Weizman, die een bezoek bracht aan de belegerde plaats Kirjat Sjmona. “Ik hoorde een explosie, ik zag rook en vervolgens vuur.

Toen ik begreep wat er was gebeurd ben ik uitgestapt om de slachtoffers de helpen'', aldus de president. Eenheden van de radicale sji'itische Hezbollah-beweging voerden intussen in de door Israel gecontroleerde veiligheidszone in Zuid-Libanon aanvallen op Israelische troepen en eenheden van het pro-Israelische Leger van Zuid-Libanon (SLA) uit.

Daarbij werd tenminste een Israelische tank door raketten in brand geschoten. Elders voerde de Israelische luchtmacht herhaaldelijk nieuwe vergeldingsbombardementen uit. Israel stuurde gisteravond versterkingen naar het noorden en terwijl de strijd tot laat in de avond voortduurde, zei de Israelische premier Jitschak Rabin dat de operaties niet beeindigd zullen worden voordat de noordelijke grens weer “volledig rustig” is.

De strijd was gisterochtend begonnen met bombardementen in Libanon van de Israelische luchtmacht, de zwaarste van de afgelopen tien jaar. Daarmee maakte Israel het dreigement waar dat als de Hezbollah de aanvallen op de Israelische veiligheidszone niet zou staken het hard zou terugslaan. Een tiental vliegtuigen voerde aanvallen uit op bases van de Hezbollah in het zuiden van de Bekaa-vallei, waarbij volgens Israel tenminste 59 doelen werden geraakt. Onder meer een munitie-opslagplaats, een steunzender van de Hezbollah-tv en het huis van een Hezbollah-commandant werden vernield.

Tenminste vijftien mensen kwamen om, onder wie deze comandant, zijn vrouw, zijn dochter en een buurmeisje.

In de door Syrie beheerste Bekaa beschoten de Israeliers bovendien tot twee keer toe Syrische stellingen, waarbij in totaal drie Syrische militairen om het leven kwamen en twee gewond raakten. Israel heeft Syrie er herhaaldelijk van beschuldigd dat het de verzetsgroepen in Libanon hun gang laat gaan bij het plegen van aanvallen op Israelische troepen.

“Damascus zal de boodschap begrijpen”, zo gaf de Israelische minister van huisvesting gisteren als commentaar.

In het dorp Na'ameh ten zuiden van Beiroet bestookte de Israelische luchtmacht posities van het pro-Syrische Palestijnse Volksfront van Ahmed DJibril en later werden in deze regio ook doelen in twee Palestijnse vluchtelingenkampen nabij Sidon en Tyrus aangevallen. Bij beschietingen van twee zuidelijke dorpen raakte ook een Libanese regeringsmilitair gewond. De VS deden als reactie op de Israelische aanval een beroep op alle partijen in het Midden-Oosten om hun kalmte te bewaren en te vertrouwen op vredesonderhandelingen als middel om hun geschillen op te lossen. De opleving van de vijandelijkheden komen nog geen week voordat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Christopher, een nieuwe rondreis door het Midden-Oosten begint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden