Strijd om West-Mosul wordt moeilijk en bloedig

irak | Sinds een maand is Oost-Mosul in handen van het Iraakse leger. Nu wil het IS ook uit het westen van de stad verdrijven.

Een maand na de bevrijding van Oost-Mosul is het Iraakse leger gisteren begonnen met een offensief om het westelijke en tevens dichtbevolkte deel van de Iraakse stad de heroveren. Het belooft een zware strijd te worden .Voordat de operatie 's morgens begon, werden bombardementen uitgevoerd op IS-doelen aan de westoever van de Tigris. Vijftien IS-strijders zouden zijn gedood


De strijd om West-Mosul lijkt op die om de oostelijke helft van de stad. Opnieuw werden dorpen heroverd, gisteren twintig. Het Iraakse leger en de politie werken samen met de sjiitische milities, de Hashed al-Shabi, om de weg vrij te maken voor de speciale troepen van de Gouden Brigade die de straatgevechten voor hun rekening nemen. Omdat de bruggen over de Tigris kapot zijn voert de brigade manschappen aan over een pontonbrug.


Om wraakacties tegen de soennitische bevolking te voorkomen mogen de sjiitische milities opnieuw de stad niet in. Van de milities, leger en politie zijn video's op sociale media geplaatst waarin zij burgers mishandelen. Het is overigens niet duidelijk of die beelden afkomstig zijn van IS. De speciale troepen zijn in Oost-Mosul enthousiast ontvangen, berichten over misdragingen zijn minimaal.


IS-strijders proberen dagenlang vergeefs de belegeringsring om de stad te doorbreken. Gisteren kwamen daarbij tientallen strijders om.


Burgers op de westoever zuchten onder de bezetting en paranoia van IS, met dagelijkse executies; alleen het bezit van een mobiele telefoon is al voldoende. Een familie die afgelopen week probeerde te ontsnappen werd als waarschuwing aan anderen opgehangen aan lantarenpalen.


"Wanneer komen jullie ons bevrijden?", vragen bewoners dagelijks via sms'jes aan het radiostation Alghad, dat vanuit de Koerdische hoofdstad Erbil uitzendt. De westoever heeft een te zwak signaal om in te bellen. Ze klagen over bombardementen en voedseltekorten en klinken wanhopig. Zoals Abu Amjed, die schrijft: 'We hebben honger. Als het lang duurt vergiftig ik mezelf en mijn kinderen om er een eind aan te maken'. Ayman schrijft dat hij nog maar een maaltijd per dag heeft en dat 'zelfs de berg niet kan verdragen wat wij moeten doormaken'. De voedselprijzen rijzen de pan uit, en in sommige wijken zijn alleen nog aardappels verkrijgbaar. 'IS neemt het voedsel uit de markt, we kunnen het niet meer vinden', klaagt een anonieme sms'er.


VN-organisaties hebben de noodklok geluid voor de 750.000 burgers aan de westzijde. Ze hebben het Iraakse leger en de coalitie gevraagd rekening met hen te houden. Het leger heeft hen via uitgeworpen folders opgeroepen binnen te blijven.


Waar in de oostelijke wijken zeker 1600 burgerslachtoffers vielen, kunnen dat er in de smalle straatjes van het oude centrum nog veel meer worden. Hoewel IS vorige maand op de oostoever door haar bomauto's heen was, hebben de jihadisten er in West voldoende, en zal het ook hier burgers als menselijk schild gebruiken.


Militairen voorspellen dat de strijd hevig zal zijn en zeker niet korter dan die op de andere oever. "Oost-Mosul kostte honderd dagen, in West-Mosul kan iedere minuut moeilijk zijn", zei generaal-majoor Rupert Jones, de plaatsvervangend commandant voor strategie van de coalitietroepen tegen de BBC. "Je kunt steden met de grootte van Mosul die zwaar verdedigd zijn niet snel heroveren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden