Strijd om voorzitterschap CSU vol spektakel

Vandaag kiest de Duitse CSU een nieuwe leider. De kandidaten: twee mannen en een vrouw. De laatste lijkt kansloos, maar steelt wel de show.

Günther Beckstein, minister van binnenlandse zaken in Beieren en topman in de Christelijk-Sociale Unie (CSU), heeft van tevoren tot kalmte gemaand. Hij heeft de afgevaardigden verzocht Gabriele Pauli dit keer niet met fluitconcerten en hatelijke spreekkoren te bejegenen. „We moeten ons allemaal gedisciplineerd gedragen”, liet hij weten.

Dat was eerder dit jaar anders. Op aswoensdag kwam de partij bijeen in Passau om daar met carnavaleske toespraken politieke tegenstanders te bespotten. Toen Pauli, lid van het partijbestuur, op het podium plaatsnam, werd ze minutenlang uitgejouwd. Het bestuur greep niet in.

Pauli is het enfant terrible van de partij. Zij maakt er geen geheim van dat er, volgens haar, een eind moet komen aan het tijdperk-Stoiber. Rond de jaarwisseling bracht ze de onaanraakbare partijleider in het nauw door openbaar te maken dat hij haar liet bespioneren.

De rel die volgde, dwong Stoiber ertoe zijn posten als partijvoorzitter en minister-president van Beieren ter beschikking te stellen. Vandaag benoemt het congres twee opvolgers. Een daarvan staat al vast: de conservatieve hardliner Beckstein wordt de nieuwe minister-president van Beieren. De strijd om het partijvoorzitterschap loopt nog.

De meeste kans maakt Erwin Huber, nu nog minister van economische zaken in Beieren. Zijn belangrijkste concurrent is Horst Seehofer, minister van landbouw in de bondsregering van Angela Merkel. De minste kans maakt verrassingskandidaat Gabriele Pauli. Zij is Landrütin (een soort burgemeester) van het district Fürth, in welke functie ze al twee maal overtuigend is herkozen.

Pauli, in de media consequent die schöne Landrütin’ genoemd, is gepromoveerd bedrijfskundige en rijdt een Ducati-motor. In de partij was de inmiddels vijftigjarige politica tot eind vorig jaar nauwelijks opgevallen. Maar sinds haar botsing met Stoiber voert ze een succesvolle mediacampagne.

Nadat Stoiber zijn afscheid had aangekondigd, pleitte ze ervoor zijn opvolgers aan te wijzen middels verkiezingen onder alle partijleden. Dat druist in tegen de gesloten, autoritaire CSU-partijcultuur. Ze werd weggehoond, maar aan de partijbasis en op een door haar geopende website, betuigden velen instemming.

Andere optredens in de media kregen minder bijval. Voor het modieuze tijdschrift Park Avenue liet ze zich fotograferen in erotisch latex. Opnieuw hoongelach. Ruim een week geleden verblufte ze vriend en vijand met het voorstel het burgerlijk huwelijk een termijn van zeven jaar mee te geven. „Ze is rijp voor de psychiater”, oordeelde Beckstein.

Maar met haar campagne tegen de dubbele moraal in de partij trof ze een gevoelige snaar. Pauli vroeg zich af hoe geloofwaardig een partij is die het gezin heilig verklaart, terwijl haar leiders er buitenechtelijke kinderen op nahouden. De kritiek sloeg op de buitenechtelijke vader Markus Söder, secretaris-generaal van de partij, Stoibers trouwste vazal. En vooral op Horst Seehofer, die zijn vriendin de bons gaf nadat zij hem een dochter baarde.

Dagblad Die Welt voorspelde woensdag dat het op het partijcongres zal gaan om ’macht, sex en intriges’. Voor het nieuwe partijprogramma is weinig belangstelling. Alle aandacht gaat uit naar vandaag, wanneer Huber en Seehofer in het krijt treden tegen die schöne Landrütin. Het wordt een spektakel zoals de door en door burgerlijke CSU nooit eerder meemaakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden