Strijd om het laagste punt van Nederland is nog niet gestreden

In de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander is vorige week de eerste paal geslagen voor een monument 'op het laagste punt van Nederland'. Die strijd is echter nog niet gestreden. Ook Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen en de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk claimen het punt.

Prins Alexander is het verst met het 'laagtemonument'. Het kunstwerk van beeldhouwer Frans de Wit komt te liggen op 7,10 meter beneden Nieuw Amsterdams Peil (NAP).

De rivalen bekijken het met argusogen. “Het is op z'n zachtst gezegd voorbarig”, zegt een woordvoerder van Nieuwerkerk aan den IJssel. Nieuwerkerk is ervan overtuigd het laagste punt van Nederland te hebben. “Weliswaar hebben we op school geleerd dat de Prins Alexanderpolder in Rotterdam het laagst is, maar die polder is inmiddels voor de woningbouw opgehoogd. Sindsdien hebben wij het laagste punt.”

Het laagste punt in Nieuwerkerk is op het terrein van een autohandelaar op 6,94 meter onder NAP. “Maar wij meten het maaiveld en dat is het verschil met andere gemeenten. Die gaan uit van het waterpeil”, zegt de woordvoerder. Op het laagste punt wil de gemeente een kunstwerk plaatsen.

Ook Waddinxveen heeft plannen voor een gedenkteken. Dat moet komen in Zuidplas, volgens de gemeente 7,10 meter onder NAP. “We weten dat ook andere gemeenten een optie hebben op het laagste punt. In Waddinxveen is in ieder geval één van de laagste punten van Nederland. Wellicht is Zuidplas ook het allerlaagste punt van Nederland maar daar is nog discussie over”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

In de Rotterdamse deelgemeente Kralingen Crooswijk wordt het gekrakeel met een glimlach bekeken. “Wíj hebben het laagste punt van Nederland”, zegt een woordvoerder zelfverzekerd. Dat is volgens hem op het volkstuincomplex De Venhoeve. Het waterpeil is daar 7,20 meter beneden NAP. De volkstuinen maakten vroeger deel uit van de Prins Alexanderpolder maar is sinds de aanleg van een rijksweg bij Kralingen Crooswijk gevoegd.

De deelgemeente is niet van plan in de tuinen een monument op te richten. “Maar we hebben er geen moeite mee als andere gemeenten die denken het laagste punt te hebben een gedenkteken willen oprichten. Dat moeten ze zelf weten.”

Welke gemeente ècht aanspraak kan maken op het laagste punt, blijft nog ongewis. Ook Rijkswaterstaat kan geen eind maken aan de onduidelijkheid. “Het probleem is dat iedereen een verschillende definitie gebruikt. De een hanteert het polderpeil, de ander het maaiveld en weer een ander het laagste waterpeil”, zegt een woordvoerder.

Zelf gaat Rijkswaterstaat uit van het gemiddelde maaiveld van een gebied van minimaal één hectare. “Zo is het uitgesloten dat een diepe kuil als het laagste punt wordt aangewezen. Anders kan net zo goed de bodem van de Beneluxtunnel of een mijngang in Limburg als laagste punt worden benoemd.”

Nieuwerkerk aan den IJssel heeft volgens Rijkswaterstaat de beste troeven in handen. “In Nieuwerkerk is een groot stuk land dat aan onze definitie voldoet. De straten in de Prins Alexanderpolder liggen hoger omdat de wijk is opgehoogd. En als we meten, gaan we uit van het straatniveau.”

“Om het laagste punt met zekerheid te kunnen benoemen, moeten we opnieuw meten. En daar ziet Rijkswaterstaat het maatschappelijk nut niet van in.” (ANP).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden