Strijd om 'Gouden Bikini' gaat tussen mannen

Wordt het rondtrekkend 'bijbelleraar' Frank Ouweneel? Of toch de directeur homotherapie Henk van Rhee? Deze twee heren hebben de twijfelachtige eer te strijden om de 'Gouden Bikini'. Die 'onderscheiding' reikt de satirische christelijke website Goedgelovig.nl jaarlijks uit aan een kerk, christelijke instelling of persoon die zich in het afgelopen jaar 'op de meest wereldvreemde manier' heeft gemanifesteerd.

Frank Ouweneel trekt als 'bijbelleraar' door het land, waarschuwend voor het naderende einde der tijden, en de bijbehorende wederkomst van Christus. De financiële crisis of de tsunami en daaropvolgende nucleaire ramp in Fukushima ziet Ouweneel als rechtstreekse uitvloeiselen van bijbelse profetieën.

Een paar van zijn toehoorders vonden zijn preekbeurten zo frappant dat ze zijn beweringen natrokken. Wat bleek: de 'bijbelleraar' gebruikt voorbeelden van gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Of hij verwijst naar artikelen uit kranten en tijdschriften die helemaal niet bestaan. Zo liet Ouweneel in een presentatie bijvoorbeeld een kaart zien die de mate van radioactiviteit van de wereldzeeën zou tonen. Navraag bij deskundigen leerde echter dat de bewuste kaart het zoutgehalte van de zeeën weergeeft. Toen hij werd geconfronteerd met zijn vergissingen liet Ouweneel weten dat het navorsen van preken in zijn ogen 'een aanval van de satan' is.

Goedgelovig prijst Ouweneel aan als "de gristelijke Diederik Stapel en de Nederlandse Harold Camping in één".

De andere kandidaat voor de satirische prijs is Henk van Rhee, directeur van Different, de instelling die dit jaar in het nieuws kwam vanwege de homotherapie die ze aanbiedt. Different was toen nog een erkende ggz-instelling. Psychologe Anouk van Tooren claimde dat 30 procent van de cliënten van Different dankzij de therapie erin slaagde van hun homoseksuele gevoelens af te komen. Daarop weigerden zorgverzekeraars nog langer de rekeningen te vergoeden van cliënten van Different. Nadat het ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg Van Rhee dwongen om expliciet duidelijk te maken dat de therapie niet aanstuurt op het onderdrukken van homoseksuele gevoelens, is Different uiteindelijk gestopt als ggz-instelling.

De naam van de prijs verwijst naar de gigantische reclameposter met daarop een dame in gouden bikini waartegen Mirjam Bikker in 2007 in het geweer kwam. Als Utrechts ChristenUnieraadslid keerde zij zich tegen de plaatsing van de enorme poster. Tot 31 december middernacht kunt u stemmen op www.goedgelovig.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden