Weblog

Strijd om 'gesloten' Android van HTC

Gebruikers van een mobieltje met Googles Android-besturingssysteem erop eisen dat fabrikant HTC de broncode vrijgeeft. Android is tenslotte een 'open' systeem. HTC weigert, vooralsnog.

Googles Android, een vorm van Linux speciaal ontwikkeld voor smartphones, lijkt het middelpunt te worden van een zeer principiële strijd. HTC heeft een mobieltje met Android op de markt gebracht (de HTC Hero) waar aan Android nog een paar eigen functies zijn toegevoegd. 'Onnodige rifraf', vinden sommige gebruikers die HTC-functies, die bovendien het apparaat onnodig traag maken. Dus willen ze die kwijt. Maar dat lukt niet. HTC heeft ze verwerkt in de kernel van Android en wel zo, dat ze zich niet laten verwijderen.
Dus willen de ontevreden Hero-klanten nu dat de fabrikant de broncode van die kernel, en dus van die functies, vrijgeeft, opdat HTC's Android alsnog vervangen kan worden door een 'schone' Android-versie. Aan dat verzoek moet HTC meteen gehoor geven, menen de klagers, omdat Android valt onder de GPL-licentie. Dat wil zeggen dat de aangepaste Android alleen geleverd mag worden als daarvan net als bij Linux de broncode wordt vrijgegeven.
HTC zegt dat het wel van plan is om de broncode te openbaren, maar dat dit 'nog even' niet kan. Daarmee zou HTC echter (minstens tijdelijk) de GPL-voorwaarden overtreden. De voorvechters van opens source software en GPL-licenties kunnen dat niet accepteren, al was het maar omdat HTC zo een precedent zou scheppen. De toekomst van GPL als geloofwaardig licentiesysteem voor open source software staat op het spel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden