Strijd om Debaltsevo kantelt in voordeel van separatisten

(TROUW)

Pro-Russische separatisten claimen 80 procent van de stad Debaltsevo te hebben ingenomen. Een rebellenwoordvoerder zei gisteren dat zij, op 'een paar wijken' na, de stad 'volledig in handen hebben'. Debaltsevo is van grote strategische waarde voor de strijdende partijen.

Om de stad wordt al dagen zwaar gevochten. De separatisten hadden de militairen in de stad omsingeld. Ondanks het staakt-het-vuren, dat in de nacht van zaterdag op zondag inging, bleven de gevechten voortduren. De rebellen vinden dat de wapenstilstand niet van toepassing is op de strijd om Debaltsevo, dat geldt als een belangrijk spoorknooppunt.

Volgens Kiev en de Navo maken de opstandelingen gebruik van tanks, artillerie en militairen uit het Russische leger. Moskou ontkent overigens dat Russische regeringstroepen zijn betrokken bij de gevechten. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa lieten eerder weten dat zij van de rebellen niet naar Debaltsevo mogen.

De Veiligheidsraad nam gisteren een Russische concept-resolutie aan, waarin alle partijen worden opgeroepen om zich aan het staakt-het-vuren te houden. Tegelijkertijd beschuldigde de Russische president Poetin tijdens zijn bezoek aan Hongarije de Amerikanen ervan wapens te leveren aan Oekraïne. Hij zei dat met de leveranties het aantal doden in het conflict verder zal oplopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden