Strijd om de Tempelberg

De Tempelberg, met de al-Aqsa moskee en de Klaagmuur Beeld thinkstock
De Tempelberg, met de al-Aqsa moskee en de KlaagmuurBeeld thinkstock

De Tempelberg in Oost-Jeruzalem werd na een moordaanslag op een Joodse activist woensdagavond afgesloten voor alle publiek. De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde de afsluiting "een oorlogsverklaring''. Inmiddels is de Tempelberg weer open, maar de spanningen zijn zo hoog opgelopen dat de vrees bestaat voor een nieuwe Palestijnse opstand.

Yehuda Glick, een ultrarechtse Joodse activist, werd gisteravond beschoten door een aanvaller op een motor. Hij raakte zwaargewond. De Israëlische antiterreurpolitie schoot vanochtend in Oost-Jeruzalem een Palestijnse verdachte dood. De man, Moataz Hejazi, werd doodgeschoten nadat hij het vuur opende op de agenten die zijn huis hadden omsingeld.

Woningen voor Joodse kolonisten
Het is de laatste maanden erg onrustig in Jeruzalem. Honderden mensen zijn gearresteerd en bij confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnen vielen al eerder doden en gewonden. Een van de oorzaken is de bekendmaking van de Israëlische regering van afgelopen maandag om ruim duizend nieuwe woningen voor Joodse kolonisten te willen bouwen in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat, maar Israël veroverde het gebied en beschouwt het als Israëlische grond.

Israël bezette Oost-Jeruzalem in 1967 en probeert er sindsdien de omvang van de Palestijnse bevolking terug te dringen. Volgens de VN wonen er nog altijd bijna 300.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Maar door de systematische discriminatie van Palestijnen zijn velen bang hun woning kwijt te raken. Die onzekerheid drijft volgens de VN de spanning verder op.

Klaagmuur
De laatste paar weken zijn er steeds meer bezoeken van orthodoxe joden aan de Tempelberg in Jeruzalem. De Tempelberg wordt door zowel moslims als joden gezien als heilige grond. De status-quo is dat joden bidden bij de Klaagmuur, en moslims bij de al-Aqsa moskee bij de Tempelberg.

Joden mogen de Tempelberg wel betreden, maar ze mogen er niet bidden. Een kleine groep activistische orthodoxe joden, waaronder Glick, wil dat dit verandert. In de internationale gemeenschap wordt Glick gezien als iemand die de spanningen tussen moslims en joden steeds opnieuw op scherp zet. Eerder kreeg hij een tijdelijk verbod op het betreden van de Tempelberg, nadat hij er toch was gaan bidden.

Gisteren kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog bijeen in een spoedzitting om zich te buigen over de groeiende spanningen in Jeruzalem. Abbas zei volgens meldingen van SkyNews dat de sluiting "een gevaarlijke Israëlische escalatie is en een oorlogsverklaring aan het adres van de Palestijnen en alle andere Arabieren en islamieten". Het was voor het eerst in lange tijd dat Israël de orde probeerde te handhaven door gelovigen en toeristen helemaal niet meer toe te laten tot het heiligdom, dat officieel onder Palestijns bestuur staat.

undefined

Yehuda Glick Beeld ap
Yehuda GlickBeeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden