Strijd nog lang niet gestreden

AMSTERDAM - Het Amerikaanse optimisme dat met de resterende strijders van Al-Kaida en het Afghaanse Taliban-bewind snel korte metten gemaakt zou kunnen worden is misplaatst.

Dit concluderen Britse kranten nu de Amerikaanse regering Groot-Brittannië heeft gevraagd een forse gevechtseenheid te leveren die samen met Amerikaanse speciale troepen moet jagen op Al-Kaida- en Taliban-strijders.

De Britse minister van defensie Geoff Hoon liet maandag in het parlement weten dat hij een infanterie-gevechtseenheid van in totaal 1700 militairen zou sturen, met als ruggengraat 700 mariniers van het in Schotland gelegerde 45ste commando. Deze militairen zijn, onder meer in Noorwegen, getraind in gevechten in bergachtige en besneeuwde gebieden en volgens de minister zullen ze ook nu hun leven moeten riskeren in 'weerbarstig en vijandelijk terrein, tegen een gevaarlijke vijand'. De troepen zullen worden toegevoegd aan een door Amerikanen gecommandeerde brigade. De eerste militairen zullen binnen enkele dagen hun posities innemen en de eenheid zal half april gereed zijn om operaties uit te voeren. Het gaat om de grootste gevechtseenheid die Groot-Brittannië sinds de Golfoorlog van 1991 het veld instuurt.

Nadat bezorgde parlementariërs en critici hadden gevraagd hoe lang dat allemaal zou gaan duren, antwoordde de minister gisteren dat zijn toezegging voor onbepaalde tijd was, dat er wel beperkingen aan waren, maar weigerde hij te zeggen welke dan. ,,We hebben aan het begin van de militaire operaties in Afghanistan gezegd dat we Afghanistan en de wereld zouden bevrijden van deze mensen, en daarom is deze operatie noodzakelijk.'' Volgens de minister zijn er nog honderden, zo niet duizenden strijders van Al-Kaida en de Taliban aanwezig in de bergen van Afghanistan, waar ze verzetshaarden blijven formeren tegen de Amerikanen en de troepen van het nieuwe Afghaanse bewind.

De Amerikanen hebben begin deze week hun operatie Anaconda, die ruim twee weken heeft geduurd, afgesloten en volgens generaal Tommy Franks is die een 'absoluut succes' geworden. Acht Amerikaanse en drie Afghaanse militairen zijn om het leven gekomen, maar de gesneuvelde Al-Kaida- en Taliban-strijders worden in honderden geteld, aldus eerdere Amerikaanse berichten. Maar de Britse Financial Times schreef gisteren dat journalisten die het slagveld hadden bezocht, weinig lijken vonden en geen graven. En volgens de Britse The Guardian duidt het Amerikaanse verzoek om Britse troepen erop dat het met de oorlog tegen Al-Kaida en de Taliban minder goed gaat dan de Amerikanen wensen en dat die oorlog nog maanden kan duren.

Charles Heyman van Jane's World Armies zegt in de Financial Times dat er misschien wel 10000 Al-Kaida- en Taliban-strijders naar de de bergen zijn gevlucht en dat het een zwaar karwei wordt die allemaal aan te pakken, een karwei dat volgens hem wel afgemaakt moet worden wil Afghanistan een stabiel land kunnen worden.

Groot-Brittannië heeft al ruim 4500 soldaten die betrokken zijn bij de oorlog in Afghanistan, onder wie 1600 in Isaf, de vredesmacht die de hoofdstad Kaboel en omstreken 'bewaakt' en waarover Groot-Brittannië het commando voert. Nederland heeft 200 mensen in Isaf. Minister van buitenlandse zaken Van Aartsen vindt dat het mandaat van Isaf na zes maanden verlengd moet worden, maar is tegen een uitbreiding ervan naar andere delen van Afghanistan. Hij zei dit nadat hij maandag in Washington met zijn collega Powell had gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden