Strijd Israël-Hamas escaleert

(Novum/Ap) - De strijd tussen Israël en de Hamas in de Gazastrook is donderdag geëscaleerd. Israël voerde meer dan tien luchtaanvallen uit, waarbij minstens achttien Palestijnen werden gedood, onder meer bij een controlepost voor de woning van Hamas-premier Ismail Haniyeh. De leiders van Hamas zitten al enkele weken ondergedoken.

Onder de doden waren leden van zogenoemde raketbrigades, maar ook minstens vijf kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Aanhoudende Palestijnse raketaanvallen, waarbij donderdag ook inslagen werden gemeld in de 110.000 inwoners tellende Israëlische kuststad Ashkelon, versterken de roep in Israël voor een grondoffensief. Minister van defensie Ehud Barak zei dat Israël niet zal schromen om Gaza opnieuw te bezetten als dat nodig is om de raketaanvallen een halt toe te roepen. Premier Ehud Olmert zei een dergelijk offensief vooralsnog uit te sluiten.

Woensdag waren in het geweld al elf Palestijnen omgekomen. Het jongste geweld brak uit toen Israël vijf Hamas-strijders doodde met een luchtaanval op een bestelbusje. In reactie schoten Palestijnen woensdag meer dan veertig raketten af, het hoogste aantal sinds maanden. Eén raket doodde een 47-jarige Israëliër, de eerste Israëlische dode bij een raketbeschieting vanuit Gaza sinds mei 2007.

Vanaf middernacht voerde Israël nieuwe aanvallen uit. Volgens Palestijnse zegslieden zette Israël zowel F-16's, als Apache-helikopters, als onbemande vliegtuigjes in. Bij een van die aanvallen kwam Hamza al-Haya om, een zoon van Hamas-parlementariër Khalil al-Haya, die zelf in het verleden ook meermalen doelwit was van Israëlische aanvallen. Bij een bezoek aan het mortuarium in Gaza zei Al-Haya trots te zijn dat al een tiende lid van zijn familie 'de eer van het martelaarschap' ten deel is gevallen.

Ondanks de nieuwe aanvallen schoten Palestijnen weer raketten af naar het zuiden van Israël. Hamas zei sinds woensdag 82 raketten te hebben hebben afgeschoten, waarvan 51 op Sderot.

Vijf raketten, van een zwaarder type, troffen de kuststad Ashkelon. Tot dusver vielen de raketten voornamelijk zonder veel schade aan te richten aan de rand van Ashkelon, maar donderdag werd ook een flatgebouw getroffen, waarbij een meisje van 17 gewond raakte. Woensdag was al een raket ontploft op de parkeerplaats van het Barzilai-ziekenhuis in Ashkelon.

De raketten die tot nog toe bij Ashkelon vielen waren volgens Israël import uit Iran, waarvan de voorraad in Gaza beperkt is. Maar Israëlische functionarissen vrezen dat de Palestijnen nog dit jaar het bereik van hun zelfgemaakte Qassam-raketten zullen weten op te voeren tot twintig kilometer. Daarmee zou Ashkelon, op zeventien kilometer van de Gazastrook, ruim binnen het bereik van deze raketten komen. "We doen ons best om onze mogelijkheden uit te breiden", zei Abu Obeid, woordvoerder van Izzedine al Qassam, de militaire vleugel van Hamas. "Wij zullen nooit over uitrusting beschikken die vergelijkbaar is met die van de vijand, maar wij werken er voortdurend aan om genoeg te hebben om iedere agressie voor de vijand tot een avontuur te maken waar hij spijt van krijgt."

Woensdagnacht bestookten Israëlische vliegtuigen het kantoor van Hamas-premier Ismail Haniyeh en het ministerie van binnenlandse zaken. De gebouwen waren op dat moment leeg, maar volgens artsen kwam in de omgeving een zes maanden oude baby om het leven en raakten rond de dertig mensen gewond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden