Strijd in Syrië wordt complexer en gewelddadiger

De Franse president François Hollande.Beeld epa

De strijd in Syrië lijkt nog altijd gewelddadiger en vooral ondoorzichtiger te worden, nu steeds meer partijen zich in het conflict mengen. De stroom vluchtelingen uit Syrië en Irak zal hierdoor waarschijnlijk eerder toenemen dan afnemen.

De Franse luchtmacht gaat vanaf morgen verkenningsvluchten uitvoeren boven Syrië in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), maakte de Franse president François Hollande vanochtend bekend. De verkenningsvluchten hebben tot doel "ons te helpen bij de overweging om bombardementsvluchten uit te voerentegen IS", aldus Hollande tijdens zijn halfjaarlijkse persconferentie.

"We hebben bewijs dat vanuit Syrië aanslagen zijn beraamd tegen meerdere landen, waaronder Frankrijk", motiveerde de Franse president zijn besluit, verwijzend naar de aanslagen op het tijdschrift Charlie Hebdo en op de Thalys.

Parijs schrok tot nu toe terug voor bombardementsvluchten om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad niet te versterken. De inzet van grondtroepen in Syrië wijst Hollande vooralsnog af. Frankrijk bombardeert Islamitische Staat momenteel alleen in Irak. Nederland doet hetzelfde, maar denkt ook na over uitbreiding naar Syrië.

Syrië verkeert sinds 2011 in een bloedige burgeroorlog. Het land had destijds bijna 23 miljoen inwoners. Meer dan de helft is inmiddels ontheemd, het land ontvlucht, verdwenen of gedood. Velen zijn gevlucht naar buurlanden als Turkije, Libanon en Jordanië, en hebben inmiddels via de Balkan ook hun weg gevonden naar Europa, zoals de afgelopen weken is gebleken.

Assads troepen zouden zijn uitgeput en niet meer dan een zesde van het land beheersen. IS heeft het grootste deel van Syrië inmiddels in handen, en strijdgroepen als het al-Nusra Front en andere rebellen controleren de rest.

Afgelopen weekeinde zouden strijders van IS het in Centraal-Syrië gelegen olieveld Jazal in handen hebben gekregen. Ook zou IS in augustus chemische wapens hebben ingezet bij de strategische noordelijke plaats Marea, evenals eerder tegen Koerdische troepen elders in Noord-Syrië en in het noorden van Irak.

Eind vorige week kwamen er ook geluiden dat Rusland, een belangrijke wapenleverancier van Assad, zich militair in de strijd in Syrië wil mengen. De New York Times berichtte afgelopen vrijdag dat Rusland een groep militaire adviseurs naar Syrië heeft gestuurd om het leger van Assad bij te staan.

"Als deze berichten kloppen dan zouden dergelijke acties het conflict verder kunnen doen escaleren, kunnen leiden tot grotere verliezen aan onschuldige mensenlevens, tot grotere stromen vluchtelingen, en tot een mogelijke confrontatie met de anti-IS-coalitie die nu in Syrië opereert", waarschuwde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry via een woordvoerder van zijn departement.

De Russische president Poetin zei eveneens vrijdag dat de Syrische president Bashar al-Assad bereid is de macht te delen met een deel van de oppositie. Hij is ook bereid vervroegde verkiezingen te houden. Dat zou een bredere coalitie tegen IS mogelijk maken, aldus Poetin. Rusland wil Assad betrekken bij de internationale coalitie tegen IS, maar westerse mogendheden, inclusief Turkije, willen niets met de Syrische dictator te maken hebben.

Maar Poetin meent dat partijen het eens zijn dat de strijd tegen het terrorisme moet samengaan met een politiek proces in Syrië. Assad is het daar ook mee eens en zou de macht willen delen met "de gezonde oppositie". De Russische president zei over het plan al te hebben gesproken met zijn Amerikaanse, Turkse en Egyptische ambtgenoten, Obama, Erdogan en al-Sisi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden