Strijd der seksen uitgevochten op Wikipedia

null Beeld anp
Beeld anp

Wikipedia is een mannenbolwerk. Naar schatting slechts dertien procent van de bewerkers is vrouw. Meest genoemde redenen waarom vrouwen maar weinig meewerken aan de 'encyclopedie die van iedereen is': de cultuur op de site wordt overheerst door mannen.

De masculiene overheersing van Wikipedia zou vrouwen afschrikken. De 'vechtcultuur' en 'onbeschofte discussies' zouden de hoofdredenen zijn dat vrouwen wegblijven. Volgens onderzoeker Jane Margolis, die een boek schreef over seksisme in computerwetenschap, zijn vrouwen zowel online als in de echte wereld bescheidener en onzekerder dan mannen en minder geneigd om publiekelijk hun mening te geven.

Geen wonder dat een voorlopige uitspraak van de arbitragecommissie van Wikipedia voor flinke discussie zorgt. De commissie trof deze week sancties tegen vijf deelnemers van de open encyclopedie die nu geen artikelen meer mogen bewerken over onderwerpen die te maken hebben met de Gamergate-controverse en andere sekse-gerelateerde onderwerpen.

#Gamergate
Onder de hashtag #Gamergate woedt er sinds vorig najaar een vuile oorlog tussen een deel van de (voornamelijk mannelijke) gamersgemeenschap en enkele (feministische) critici die vinden dat er een te dominante mannelijke cultuur is bij computergames. Beschuldigingen werden bedreigingen en gingen zover dat een vrouwelijke computerspelontwikkelaar haar huis moest verlaten en, naar eigen zeggen, een week in een liftschacht zou hebben geleefd. Internethooligans zouden haar hebben geterroriseerd en bedreigd met verkrachting en de dood.

De online oorlog bleef niet beperkt tot sociale media en sloeg al snel over naar Wikipedia, waar de pagina's die met het onderwerp te maken hebben voortdurend werden aangepast door beide partijen. De gemoederen liepen zo hoog op dat de arbitragecommissie van Wikipedia, een soort hoger gerechtshof, eraan te pas moest komen.

Het is niet erg gebruikelijk dat de arbitragecommissie van de online encyclopedie zich bemoeit met dergelijke conflicten en mensen definitief uitsluit van het bewerken van pagina's. In dit geval zouden de sancties vooral de feministen benadelen. Ook enkele accounts van de pro-Gamergates zouden zijn geblokkeerd, maar volgens schrijver en Wikipedia-editor Mark Bernstein, waren die accounts speciaal gecreëerd om te trollen en konden ze, als er sancties volgden, eenvoudig worden opgeheven.

Blamage
De arbitragecommissie van Wikipedia bestaat uit dertien actieve personen waarvan tenminste elf mannen. Volgens Bernstein is de voorlopige uitspraak van de arbitragecommissie een blamage. Het zou niet alleen Wikipedia in diskrediet brengen, maar zelfs schadelijk zijn voor de geloofwaardigheid van het volledige onafhankelijke deel van het internet. "Als een volwassen site als Wikipedia al geen onderscheid kan maken tussen waarheid en laster, en het de eigen vrijwilligers straft die daartegen ten strijde trekken, wie heeft er dan nog vertrouwen in de gevestigde media?", schrijft hij op zijn site.

Naar verwachting zal tenminste één van de vrouwelijke leden van de arbitragecommissie tegen enkele van de maatregelen stemmen, maar waarschijnlijk zal de definitieve uitspraak niet veel verschillen van het voorlopige vonnis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden