Strijd cd-winkeliers tegen pact platenmaatschappijen

AMSTERDAM - De Nederlandse cd-winkeliers vrezen dat grote platenmaatschappijen de verkoop op internet willen monopoliseren. Ze hebben Brussel gevraagd een onderzoek te doen naar de samenwerking die de 'grote vijf' op het wereldwijde web zijn aangegaan.

van onze redactie economie

De vereniging van cd-winkeliers, nog altijd luisterend naar de naam Vereniging van grammofoonplaten detaillisten (NVGD), zegt nu van de grote muziekmaatschappijen al geen kans te krijgen om de verkoop van muziek via internet op gang te brengen. ,,Zelf een voorbeeldstukje van een cd van dertig seconden krijgen we van de industrie niet in digitale vorm'', klaagt NVGD-directeur T. van Sloten. Dat wekt de indruk dat de platenmaatschappijen bang zijn dat de cd-winkeliers populaire sites zouden kunnen ontwikkelen die de internet-verkoop van de grote vijf zelf zou beconcurreren. ,,Ik vrees inderdaad dat dit erachter zou kunnen zitten.''

De vijf grote muzieklabels hebben de afgelopen maanden de krachten voor internet gebundeld in twee initiatieven: in Musicnet werken AOL Time Warner, BMG en EMI samen, in Pressplay zijn Sony en Vivendi Universal (het vroegere Polygram) verenigd. Deze vijf zijn goed voor 90 procent van de wereldmuziekmarkt.

,,Vijf is al niet veel, maar als die nu ook nog eens samen gaan werken in twee grote blokken, dan is van vrije mededinging echt geen sprake meer'', meent Van Sloten. ,,Internet wordt voor ons een aanvullend verkoopkanaal en als we van de muziekindustrie geen digitale bestanden mogen kopen om die via het net weer te kunnen verkopen, dan wordt de concurrentie op het net onmogelijk.''

Winkeliers slagen er maar niet in om van de platenmaatschappijen de digitale bestanden te kopen, stelt Van Sloten. Het moet kunnen maar in de praktijk ,,levert het onze leden alleen maar heel veel problemen op''.

Een maand geleden bleek Kazaa, een muziek-uitwisseldienst op internet, ook al grote problemen te hebben bij het slutien van een akkoord over auteursrechten. Terwijl dat akkoord nagenoeg rond was en er ook overeenstemming was over de hoogte van de af te dragen royalties, werden alle onderhandelingen erover plotseling gestaakt. Bovendien werd een rechtzaak tegen Kazaa aangespannen omdat het internetbedrijf illegaal kopiëren van muziek bevorderde. Dat speelde zich allemaal af nadat in de VS de vijf grote platenmaatschappijen wel een akkoord hadden gesloten met de muziekauteurs over royalties. De NVGD staat niet alleen in haar klachten, aldus Van Sloten. Binnenkort bundelen winkeliers wereldwijd hun krachten in de Global Entertainment Retail Association (Gera), die een tegenwicht moet vormen tegenover de muziekindustrie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden