Strijd Bush en Gore in Florida verhardt

De Republikeinen in de wetgevende vergadering van Florida gaan woensdag een speciale groep Bush-gezinde kiesmannen aanwijzen. Die 25 worden afgevaardigd naar het kiescollege dat op 18 december de nieuwe president gaat aanwijzen.

van onze correspondent

Op deze manier willen de Republikeinen voorkomen dat Florida niet aan bod komt in het kiescollege omdat Al Gore nog steeds de einduitslag in de staat betwist. In die situatie zou de vice-president de verkiezingen winnen omdat hij een meerderheid van de kiesmannen (538 minus de 25 van Florida) achter zich heeft. De Republikeinen willen nu de verkiezing van Bush veiligstellen.

De actie van de Republikeinen, die een grote meerderheid hebben in beide onderdelen van de wetgevende vergadering in Tallahassee, is zeer omstreden en zal zeker leiden tot een escalatie van de strijd tussen Bush en Gore.

De Amerikaanse grondwet bepaalt dat de wetgevers van iedere Amerikaanse staat de groep kiesmannen mag aanwijzen op de manier die hun goeddunkt. Of zoals een grondwetsdeskundige het vorige week zei: Ze hoeven zich zelfs van de stembusuitslag niets aan te trekken.

De nieuwe Speaker van de vergadering van Florida, Tom Feeney, heeft gisteren meermalen gezegd vandaag de speciale bijeenkomst te zullen beleggen, waar de Republikeinen hun zin door gaan drukken. Zijn collega in de senaat van Florida John McKay en gouverneur Jeb Bush zijn huiverig voor de actie en willen langer afwachten of de diverse rechtbanken de claim van George W. Bush steunen dat hij rechtmatig heeft gewonnen in de staat.

Als de Republikeinen met een eigen afvaardiging komen zullen de Democraten daar zeker hun eigen groep kiesmannen tegenover stellen. En dan moet het Congres begin januari uitmaken wie de rechtmatige vertegenwoordigers zijn.

Een studie, die in opdracht van de krant de Miami Herald is uitgevoerd door een hoogleraar uit Arizona, heeft vastgesteld dat Gore in Florida met 23000 stemmen zou hebben gewonnen als ieder ingevuld of deels ingevuld stembiljet als geldig zou zijn aanvaard. Zelfs al zou slechts tien procent van de biljetten die de telmachines terzijde hebben gelegd meetellen, dan wint de vice-president nog met 1443 stemmen van Bush.

Het hooggerechtshof in Tallahassee heeft het afgelopen weekeinde de eis afgewezen van een groep kiezers in Palm Beach County om opnieuw te mogen stemmen. De groep zei dat het zogeheten 'vlinderbiljet' zo verwarrend was dat ze tegen hun wil op de rechtse Pat Buchanan heeft gestemd in plaats van op Gore.

Ook in Tallahassee heeft rechter N. Sanders Sauls gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag argumenten aangehoord waarom hij wel of niet opdracht moet geven tot een handmatige hertelling van minstens 14000 stemmen in de counties Miami-Dade en Palm Beach. Een besluit in deze voor de Democraten belangrijke rechtszaak valt later deze week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden