Strijd bij Belgacom is nog niet beslist

Van onze correspondent BRUSSEL - De top van de telefoonmaatschappij Belgacom zat gisteravond laat nog gebogen over de chaos die zij in de zomer heeft laten ontstaan. De Belgische regering wil schoon schip maken bij het overheidsbedrijf. Geen van de twaalf leden van de raad van bestuur weet of hij die operatie zal overleven.

Belgacom, dat de afgelopen jaren als verzelfstandigd overheidsbedrijf een vliegende start maakte, raakte de afgelopen maanden verlamd door een interne strijd. Een strijd tussen politiek benoemde leden van de raad van bestuur en de directie, een strijd tussen twee eigenwijze kopstukken, een strijd tussen Vlamingen en Walen, een strijd om het bezit van de toekomstige naamloze vennootschap.

Toen de oude RTT drie jaar geleden werd omgezet in de overheidsonderneming Belgacom, kreeg de Nederlandse Belg Bessel Kok de leiding van de zeskoppige directie. Kok zorgde voor een ware cultuurschok in het overheidsbedrijf, tot enthousiasme van het personeel, dat de klachten en het gezeur over hun telefoonmaatschappij beu was.

Het grootste zakelijke succes was het GSM-net voor mobiele telefonie, dat vorig jaar samen met een Amerikaanse partner uit de grond werd gestampt en binnen een half jaar een waarde had van vele honderden miljoenen. Een opmerkelijk succes, dat mogelijk was doordat Belgacom tot volgend jaar het alleenrecht heeft op de markt voor mobiele telefonie.

Deze zomer werd uit een intern rapport duidelijk dat er bij de aanbesteding van het mobiele telefoonnet het nodige was misgegaan: adviseurs waren royaal betaald, er waren uitgaven gedaan die niet verantwoord konden worden. Veel van de kritiek was gericht aan het adres van Bessel Kok. Kok werd zelfs beschuldigd van fraude. Naar nu blijkt, ten onrechte. Maar wat erger was, het vertrouwelijke rapport werd bezorgd aan enkele (franstalige) kranten. Het is inmiddels een publiek geheim dat dat gebeurde op gezag van Benoît Remiche.

Remiche is de voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. Naast de zes directeuren telt de raad van bestuur nog elf leden, keurig verdeeld over de politieke partijen. De voorzitter, Remiche, is een Waalse christendemocraat, die van zijn functie bij Belgacom een voltijdbaan maakte en vervolgens regelmatig in botsing kwam met Kok.

Na de eerste slag volgde spoedig de tweede: Remiche werd ervan beschuldigd ongeoorloofde risico's te nemen met de Gouden Gids. Belgacom had voor de produktie daarvan een contract met de onderneming ITT Promedia. De directie wilde dat contract verlengen. Op aandrang van Remiche besloot de raad van bestuur dat Belgacom volgend jaar een eigen Gouden Gids zal uitgeven.

Volgens sommige Vlaamse waarnemers is er bij Belgacom meer aan de hand dan een botsing tussen twee harde koppen in een onwerkbare structuur. Franstalige leden van de raad van bestuur zouden de strijd zijn begonnen om de weg te bereiden voor de Generale Maatschappij, eigendom van de Franse groep Suez.

Belgacom staat immers aan de vooravond van de privatisering. De Belgische overheid wil al op korte termijn een minderheidsbelang in de onderneming van de hand doen. En zij zou die operatie willen combineren met een huwelijk tussen Belgacom en een strategische, buitenlandse partner.

De verantwoordelijk minister, de Waalse socialist Elio di Rupo, wil nu ingrijpen om de “spiraal van zelfvernietiging” te keren. Elio di Rupo wil Belgacom binnen enkele weken omzetten in een naamloze vennootschap. De overheid zal eigenaar zijn van die NV, maar zet de deur open voor mede-aandeelhouders.

Bij die omzetting in een NV zou de voltallige raad van bestuur moeten opstappen. Elio di Rupo sluit echter niet uit dat sommigen van hen in de nieuwe leiding zullen terugkeren. De meeste waarnemers gaan ervan uit dat de hoofdrolspelers, Kok en Remiche, beiden zullen verdwijnen. Maar zij zijn nu wat in verwarring gebracht, doordat Elio di Rupo Bessel Kok de hemel in prijst, en van Remiche slechts zegt dat die “zijn werk doet”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden