Stressen om een studentenkamer

hospiteren | 'Wat voor eten zou jij zijn en waarom?' Huisgenoten in spe moeten soms de raarste vragen beantwoorden.

In het Leidse studentenhuis De Catch 22 zitten twintig toekomstige studenten dicht naast elkaar op doorgezakte leren banken. Tegenover hen zitten de twintig bewoners van het huis. "De hospiteeravond werkt als volgt", zegt bewoner Mazin Afik (21) terwijl hij de hospitanten halveliterblikken bier geeft. "Wij stellen jullie vragen in twee rondes, daarna is er een borrel. Na elke ronde vallen mensen af. Aan het eind van de avond kiezen wij twee nieuwe huisgenoten."

Met het nieuwe collegejaar in zicht is de stormloop op studentenkamers weer begonnen. Het kamertekort is de laatste vijf jaar afgenomen, maar De Catch merkt daar weinig van. "We kregen veertig aanmeldingen voor deze avond, dus we hebben al een voorselectie gemaakt", zegt bewoner Jetske Redeker (19).

De Catch is een gemengd huis, waarvan de bewoners lid zijn van verschillende studentenverenigingen. De bewoners kiezen zelf hun huisgenoten, maar dat moeten van studentenhuisvester DUWO wel eerstejaarsstudenten met reistijdvoorrang zijn. Redeker: "We mogen alleen mensen uitnodigen die langer dan anderhalf uur onderweg zijn."

Een van de hospitanten is Lilianne Sweere (19) uit het Brabantse dorp Standdaarbuiten. Het is haar vijfde hospiteeravond, maar ze heeft op ruim vier keer zoveel kamers gereageerd. "Ik krijg nu wel stress, wat als ik niets vind? Met 2,5 uur reistijd kom ik dan nooit op tijd bij vroege colleges."

Nadat iedereen zich kort heeft voorgesteld, begint de eerste vragenronde. "Wat zou jij voor eten zijn en waarom?", vraagt Mazin. De hospitanten doen hun best zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. "Een kers, zoet en met pit", roept iemand. "Een brownie, hard van buiten en zacht van binnen", zegt Lilianne. Volgende vraag: welk nummer zou je zingen op een karaokeavond? Alle antwoorden worden genoteerd.

Na de twee vragen verzorgt een deel van de bewoners een rondleiding door het huis. De vrije kamers zijn 12 vierkante meter en kosten 315 euro per maand. De overige bewoners bespreken in de woonkamer welke tien hospitanten niet door mogen. "Wie niet sociaal, gezellig of interessant overkomt, valt af", zegt bewoner Mandy Meijer (20).

Dat geldt voor Lilianne. Bij de deur steekt Jetske haar nog een hart onder de riem. "Ik heb zelf twintig keer gehospiteerd voor ik een kamer had, je vindt heus wel wat."

Bij de tweede vragenronde - over huisfeesten en genante verhalen - vallen weer vijf mensen af. "Tijd om te borrelen", roept Mazin. Na een half uurtje kletsen worden de overblijvers naar de kroeg gestuurd, zodat het huis kan overleggen.

Dan volgt een anonieme stemming. Na vier uur hospiteren is het zo ver: de twee nieuwe huisgenoten zijn gekozen. "Nu begint het leukste deel van de avond", grijnst Jetske. "Als de winnaars terugkomen moeten ze op tafel staan en een liter bier achter elkaar opdrinken. Wie wint, mag als eerste een kamer kiezen."

nog vier jaar woningnood

Het gebrek aan studentenkamers is het grootst in Amsterdam en Utrecht, maar ook in Leiden en Delft heerst schaarste. Naar verwachting is het tekort aan studentenwoningen in 2020 grotendeels opgelost door nieuwe bouwprojecten.

Bijna 215.000 toekomstige studenten hebben zich aangemeld bij hogescholen en universiteiten; het aantal definitieve inschrijvingen ligt altijd lager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden