Stress aanpakken in de 'sportschool voor de geest'
"We houden hier van radicaal eerlijk zijn", zegt Rob van Drunen (31) terwijl hij de kring rondkijkt. Een groepje twintigers en dertigers luistert aandachtig. Na een korte meditatie mag iedereen in een paar zinnen vertellen wat hij voelt. Dat varieert van 'hyperbewust' tot 'in een coconnetje'. "Ik voel me net een boom", verzucht een meisje. "Heel gegrond, maar mijn hart klopt snel. Dat contrast voelt gek."
Van Drunen, een sportief type met donkere krullen, is oprichter van The Therapy Club, een 'emotionele fitnessclub' die een paar weken terug haar deuren opende. Roeimachines of crosstrainers zijn nergens in het Amsterdamse grachtenpand te bekennen, kaarsen en zandlopers des te meer. Hier wordt dan ook niet gesquat of opgedrukt, maar gewerkt aan de 'emotionele conditie'. "Een op de zeven mensen heeft last van werkstress", zegt Van Drunen. "Van de huidige generatie voelt 32 procent zich moe. Bij The Therapy Club willen we mensen op een laagdrempelige manier stil laten staan bij wat er in ze omgaat, zonder dat er direct iets aan gedaan moet worden."
Manifest
In een manifest roepen hij en zijn collega's deze week - niet toevallig de Week van de Werkstress - op tot een 'strijd voor emotionele vrijheid'. Een miljoen werknemers loopt het risico op een burn-out, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS. Minister Asscher (sociale zaken) liet begin deze week weten dat hij dertien miljoen euro subsidie uittrekt voor onder meer de aanpak van stress. Bedrijven kunnen maximaal 10.000 euro krijgen voor projecten waarmee ze werknemers langer en gezonder proberen te laten werken.
The Therapy Club ondersteunt ook bedrijven om anders met werkstress om te gaan. Stress is volgens Van Drunen nog steeds een onbegrepen gebied. "Ik zie websites langskomen met de 99 tips tegen werkstress", grinnikt hij. "Daar krijg je toch de zenuwen van!"
Om stress te voorkomen is het belangrijk om 'emotioneel fit' te zijn, zegt Van Drunen. Dat betekent niet dat je 'de hele dag stralend door het leven gaat', maar juist erkent dat je bepaalde twijfels, zorgen of verlangens hebt en voelt wat dat met je lichaam doet. "In Nederland leren we om emoties te parkeren, niet de vuile was buiten te hangen en door te bijten. Maar je kunt een gevoel ook ervaren en delen zónder dat er gelijk iets mee moet."
Niet oordelen
Dat oefenen de deelnemers door in groepjes van drie naar elkaar te luisteren zonder te oordelen of advies te geven. Ieder krijgt vijf minuten om ononderbroken te praten over wat ze nú denken en voelen. "Ga als luisteraar het onderzoek aan", zegt coach Yenny Feliz Velasco. "Waarom oordeel je zo scherp? Welke impulsen voel je?"
Oscar Westra van Holthe (30) noemt de emotionele fitness een goede manier om uit zijn hoofd te komen. "We zijn de aandacht voor ons lichaam vergeten, waardoor we in veel angsten worden meegesleept", zegt hij. "Als je je bewust wordt van de emoties in je lijf en je kunt daarbij blijven, dan verdwijnen ze vaak."
In haar groepje neemt Annelien Hospes (31) het woord. "Ik voel het verlangen om een man tegen te komen met wie ik mijn leven wil delen", zegt ze. Ze zucht. "Ik moet er eigenlijk wel om lachen, maar ik voel ook schaamte. Soms vraag ik me af of hij wel voor me rondloopt." Het is fijn om eens rustig stil te staan bij gevoelens, vertelt ze achteraf. "Heel anders dan borrelpraat. Ik ben een paar jaar geleden overspannen geweest. Als ik dit toen had gehad, had het veel kunnen schelen."
Zowel privé als op werk is het volgens Van Drunen belangrijk dat mensen 'emotioneel fit' zijn, meer over hun gevoelens praten en zich niet mee laten slepen door verwachtingen van anderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet hij uit ervaring. Zijn baan als consultant bij grote multinationals heeft hij inmiddels bewust opgezegd. Lachend: "Daar hoefde ik met dit verhaal niet aan te komen."