Strengere wapenwet sneuvelt in Senaat VS

President Obama heeft een gevoelige politieke nederlaag geleden, nu de Senaat een wetsvoorstel heeft weggestemd om wapenbezit enigszins te reguleren. Het plan om kopers van vuurwapens uitgebreider te controleren op strafblad en geestelijke gezondheid, haalde woensdagavond de benodigde zestig stemmen bij lange na niet.

Obama reageerde teleurgesteld en boos op de uitkomst. Omringd door slachtoffers en nabestaanden van wapengeweld, sprak hij van 'een beschamende dag voor Washington'. Evengoed illustreerde de uitslag van 54-46 een inschattingsfout van de president. Obama dacht na de gruwelijke schietpartij in het stadje Newtown - waar een man in december twintig kleine kinderen doodschoot - dat de Amerikaanse geesten rijp waren voor een strengere wapenwet. In zekere zin klopte die gedachte wel. Opiniepeilingen wezen uit dat meer dan 80 procent van de bevolking in de VS voorstander is van de voorstellen die woensdag strandden.

Maar Obama had buiten de verstrekkende invloed van de wapenlobby op de politici in Washington gerekend. Vrijwel alle Republikeinse Senatoren, en ook een aantal Democraten uit naar rechts leunende staten, durfden het (met verkiezingen in het vooruitzicht) niet aan om de National Rifle Association tegen de haren in te strijken. Die laatste organisatie nam Obama gisteren op de korrel.

Opmerkingen van de NRA, als zouden keurige burgers voortaan federale toestemming nodig hebben om een wapen te kopen, deed de president af als 'leugens' en 'bangmakerij'. Hij stelde ook dat de wapenlobby zich niet veilig moet wanen: "Als het Congres weigert te luisteren naar het Amerikaanse volk, dan zal de echte impact komen van de stemmers."

Eén ding heeft de schietpartij in Newtown en de daaropvolgende campagne voor een wapenwet in ieder geval opgeleverd: de lobby vóór een strengere wapenwet is beter georganiseerd en rijker geworden. Zo spekte de activistische en steenrijke burgemeester van New York Michael Bloomberg de groep 'Burgemeesters tegen Illegale Vuurwapens' met miljoenen dollars. Bloomberg kondigde aan dat hij daarmee door zal gaan bij de volgende verkiezingen, in 2014.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden