Strengere selectie formats levert kansrijker TV Lab op

Beeld Nederland 3

De nieuwe editie van de TV Lab-week op Nederland 3 laat minder aan het toeval over dan voorgaande jaren. Stonden er eerst nog per avond zes, zeven nieuwe programma's op het programma, dit jaar zijn het er slechts twee. De testweek voor nieuwe tv-formats op het jonge kanaal van de Publieke Omroep begint vanavond.

De keuze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit komt het overzicht wel ten goede. Met tien nieuwe formats is het makkelijker kiezen voor de kijker. Het betekent wel dat niet elke omroep meer aan het project meedoet. Vooral de Avro en BNN kwamen met respectievelijk drie en vier programma's goed door de selectie. De rest wordt gemaakt door de VARA, VPRO en de KRO. Vorig jaar kreeg van de 23 pilots alleen het VARA-programma Rambam een vervolg. De undercoveractie van Rambam bij de show van Harry Mens genereerde toen veel media-aandacht. Andere programma's die tijdens TV Lab voor het eerst werden getest zijn Lipdub (NCRV) en De tiende van Tijl (AVRO)

Langere termijn
De Publieke Omroep (NPO) hoopt met de aanscherping nu ook echt tv-programma's te ontdekken die Nederland 3 ook echt op langere termijn kunnen versterken, verklaart Gerard Timmer, Directeur Televisie van de NPO: 'De eerste drie jaar maakten we TV Lab met in het achterhoofd: de week van het experiment. Ook dit jaar speelt het experiment een grote rol, maar bij elk programma dat een slot krijgt, moeten we nu op voorhand het gevoel hebben dat het in de toekomst een bijdrage kan leveren aan een sterk Nederland 3. TV Lab wordt dus meer dienstbaar aan de programmering van het derde net, met natuurlijk experiment, en vooral vernieuwing, als belangrijke eigenschap.'

De vernieuwing wordt wel aan de man gebracht door al bekende presentatoren. Paul de Leeuw, Arie Boomsma, Ruben Nicolai, Art Rooijakkers, Nicolette Kluijver; ze hebben allemaal hun eigen project. En Eva Jinek van WNL mag de boel live aan elkaar praten. Zij praat tussen de formats door met deskundigen en bespreekt de commentaren van kijkers op Twitter. Het is uiteraard de bedoeling dat er zoveel mogelijk over de programma's wordt gesproken op sociale media, met de hashtag #TVlab.

Paul de Leeuw bijt het spits af en is vanavond vanaf half 10 te zien met Game of Fame. Een spelshow met 96 kandidaten die vanuit huis voor de webcam meespelen. Daarna volgt Arie Boomsma met Ssst, waarin drie BN-ers de uitdaging aangaan om 36 uur in stilte door te brengen, zonder mobiel of internet. In een beperkte ruimte, met zijn drieën. Op dinsdag volgen Studenten zonder geld - over studenten en hun soms opmerkelijke bijbaantjes - en Temmen van de feeks, waarin meisjes met een criminele achtergrond 'de confrontatie met zichzelf aangaan door auditie te doen voor de rol van feeks in de klassieke toneelhit van Shakespeare'.

Hier meer over de programma's voor de rest van de week

Nieuw dit jaar is een speciale TV lab voor kindertelevisie. Aanstaande woensdagmiddag worden vijf nieuwe programma's uitgetest op Zapp, het kinderblok op 3. Lees er hier meer over.

Paul de Leeuw, dit jaar te zien tijdens TV LabBeeld ANP
Harry Mens, vorig jaar nog centraal tijdens een programma van TV Lab.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden