Strengere regels voor pensioenfondsen op komst

Beeld ANP XTRA

Strengere pensioenregels moeten er vanaf volgend jaar voor zorgen dat pensioenfondsen niet weer in de problemen raken. Het kabinet beslist binnenkort over het nieuwe systeem, dat is afgestemd met vakbonden, werkgevers en de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ingewijden bevestigden dit vandaag in een bericht in De Telegraaf.

Het huidige pensioenreglement blijft bestaan, maar de eisen worden strakker. Pensioenfondsen moeten hogere buffers gaan hanteren. Het jaarlijks verhogen (indexeren) van de pensioenen wordt daardoor moeilijker.

Bovendien wordt een nieuwe regeling geïntroduceerd, waarbij de deelnemers het volledige risico dragen en waarbij een vaste premie geldt. De pensioenfondsen kunnen in dit systeem meer risico's nemen bij beleggingen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kondigde al eerder aan dat een nieuw pensioenreglement volgend jaar in werking treedt. Ze heeft haar plannen daarvoor op onderdelen al enkele keren aangepast. Per 1 januari zal ook de jaarlijkse pensioenopbouw worden verlaagd. Met dat laatste plan heeft de Tweede Kamer vorige maand ingestemd.

Geen overeenstemming
Een woordvoerster van de FNV laat weten dat het nieuwe pensioenreglement wel met pensioendeskundigen van de vakcentrale is besproken, maar dat er absoluut geen sprake is van overeenstemming. 'Wij hebben niets op papier gezien. We wachten af waarmee het kabinet komt en zullen dat volgens onze eigen criteria beoordelen.' Ook pensioenbestuurder Willem Jelle Berg van CNV laat weten 'eerst af te wachten wat het kabinet ons op papier laat zien, voor we een akkoord hebben'.

Aanpassingen van de pensioenregels zijn nodig omdat veel pensioenfondsen in problemen zijn gekomen door de financiële crisis. Ook de stijgende levensverwachting speelt hen parten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden