Strengere eisen om grote banken crisis te laten doorstaan

Grote Nederlandse banken kunnen dit jaar nog strengere eisen tegemoet zien van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Directeur Lex Hoogduin stelde gisteren niet te willen wachten op internationale consensus over extra regels voor banken die 'systeemrelevant' zijn, oftewel te groot zijn om failliet te mogen gaan. De nieuwe eisen moeten ervoor zorgen dat de banken een volgende financiële crisis beter doorstaan.

De extra maatregelen komen bovenop de zogeheten Bazel III-regels die voor alle banken regelt hoe groot de buffers minimaal moeten zijn. "Bazel III is niet het laatste woord voor de financiële sector", zei Hoogduin bij de presentatie van het halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit. "De belangrijkste les uit de crisis is dat er te weinig robuustheid zat in het financiële stelsel."

Momenteel spreekt de G20, waarin de twintig belangrijkste economieën ter wereld zitten, over zwaardere eisen voor 'cruciale' banken. Als een grote bank omvalt, kan het betalingsverkeer uitvallen, waardoor de hele economie wordt besmet. Te denken valt ook aan banken die zo verknoopt zijn met andere banken dat ze elkaar in de val dreigen mee te sleuren - zoals gevreesd werd bij Lehman Brothers in september 2008.

DNB wil banken die in Nederland niet mogen omvallen in elk geval verplichten meer kapitaal aan te houden als buffer. Daarnaast moet het toezicht intensiever zijn dan bij kleinere banken. Mocht het uiteindelijk zover komen dat een bank toch failliet dreigt te gaan, dan is het volgens Hoogduin zaak dat vooraf is bedacht hoe dit zo ordelijk mogelijk kan worden afgerond. Hij wil geen beeld van 'deze bank is zo belangrijk dat hij nooit mag omvallen'. "We leven in een markteconomie waar instellingen failliet moeten kunnen gaan", aldus de directeur, die genoemd wordt als mogelijke opvolger van DNB-president Nout Wellink.

Eventuele klachten van de Nederlandse grootbanken dat zij internationaal minder concurrerend worden, wuift hij weg. Nederland loopt al achter op landen met een relatief grote financiële sector, zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Maar extra maatregelen mogen niet te snel komen: "Dat zou de kredietverlening afknijpen en daarmee de economische groei."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden