Strengere eisen kankerzorg

Alle ziekenhuizen die kankerpatiënten hebben moeten een palliatief team hebben. Dat hebben de betrokken beroepsverenigingen, waaronder de vereniging van oncologisch chirurgen, vastgelegd in een rapport dat ze gisteren presenteerden in Den Haag.

Het palliatief team, verantwoordelijk voor de zorg in de laatste levensfase, moet specialisten van alle betrokken richtingen bevatten van wie minstens een speciaal is opgeleid voor deze zorg. Het team moet onder meer een vaste psycholoog kunnen consulteren. Bij iedere patiënt moet worden bekeken of de psycholoog extra begeleiding moet bieden. Veel ziekenhuizen hebben al zo'n team maar het is nog lang niet overal gemeengoed. Ziekenhuizen krijgen drie jaar de tijd om een dergelijk multidiscplinair team te vormen.

De specialisten hebben verder vastgelegd dat iedere patiënt bij wie een kwaadaardige tumor wordt vermoed, binnen een week gezien moet worden. Binnen drie weken moet de patiënt een diagnose krijgen en binnen zes weken moet de behandeling beginnen. Dat geldt ook voor de urologen, die tot nu toe ruimere tijden hanteerden.

Op de verpleegafdelingen voor mensen met kanker moet minstens de helft van de verpleegkundigen geschoold zijn in oncologische zorg. Ziekenhuizen die zelf geen permanente kankerzorg bieden - bijvoorbeeld niet in het weekeinde - moeten een samenwerking aangaan met een collega-instelling waar patiënten wel altijd terecht kunnen.

De specialisten herhalen hun eerdere eisen voor minimumnormen voor operaties. Patiënten moeten niet meer naar een ziekenhuis gaan die een ingreep maar weinig uitvoert. Aan alle eisen voor goede oncologische zorg voldeden destijds weinig ziekenhuizen, daarom krijgen ze nu nog een paar jaar de tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden