Strengere controle Vlaamse sporters

AMSTERDAM - De Vlaamse minister Wivina Demeester heeft gisteren haar Actieplan Doping voor intensievere controles gelanceerd.

Kern van het plan is dat in Vlaanderen sporters in de toekomst ook tijdens trainingen dopingcontroleurs kunnen verwachten. Verder komt er een verzwaring van de sancties, wordt er een lijst aangelegd van sportbegeleiders en zal er strenger worden toegezien op de erkenning van controleartsen en paramedici. Demeester wil daartoe het budget met drehonderdduizend gulden verhogen.

In Rome stelde een ministeriële commissie vast dat er in de Italiaanse sport inzake doping grove nalatigheden zijn geweest. De nalatigheden betroffen de Italiaanse voetbalbond, de bond van sportmedici en de sportkoepel Coni. De voetbalbond heeft de regels overtreden bij de dopingcontroles. Het antidopinglaboratorium liet talloze urinemonsters ongemoeid. Volgens de commissie heeft dit geleid tot een negatief beeld van de Italiaanse sport.

Intussen is Mario Pescante, de voorzitter van Coni, afgetreden. Het laboratorium is drie maanden gesloten en is inmiddels het olympisch waarmerk kwijt.

De voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, John Coates, heeft bij de federale overheid gepleit voor een strengere antidopingwet. De preses wil dat het onderwerp met het oog op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney vooraan op de agenda komt.

Coates doet zijn pleidooi naar aanleiding van een dopingvondst door de douane. Twee sporters werden onlangs betrapt met verboden middelen. De huidige wetgeving verbiedt het bezit van dergelijke producten niet. Ook mag de douane volgens de wet de namen en de sporttak niet vrijgeven.

“De zaak loopt uit de hand”, zei Coates op de Australische radio. “Als we straks massa's internationale sporters over de vloer krijgen, weten ze dat ze vrij het land in en uit kunnen met verboden middelen. Daarom moet de regering de wetgeving wijzigen en moeten we middelen krijgen om het probleem aan te pakken.”

Tijdens de WK zwemmen in Perth werden eerder dit jaar een Chinese zwemster en haar trainer betrapt op het bezit van groeihormonen. De internationale zwemfederatie schorste het duo, maar vervolging in Australië bleef uit. Hetzelfde gold voor een triatlete waarbij in november 1997 Epo werd aangetroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden