Strenger toezicht haalt nog niet veel uit

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - Het aantal spijbelaars op middelbare scholen in Amsterdam neemt toe, ondanks het strengere toezicht van stadsdelen en gemeente. Zeven op de tien middelbare scholen in Amsterdam onderzoeken nog steeds niet waarom hun leerlingen wegblijven. Vanaf de derde klas laten docenten het spijbelen vaak op zijn beloop, vooral in het individueel voorbereidend beroepsonderwijs (IVBO).

Dit blijkt uit een rapport over schoolverzuim in het basis- en voortgezet onderwijs dat gisteren is gepresenteerd door wethouder J. van der Giessen van Jeugdzaken. De wethouder wil binnen vier jaar het schoolverzuim met 35 procent terugdringen. Daartoe moeten scholen elk verzuim registreren en de reden ervan onderzoeken. Dat lukt nu nog maar ten dele. Zelfs op de basisschool blijven kinderen verschillende malen achter elkaar weg zonder dat de leerkracht naar de oorzaak vraagt.

Vorig jaar werd voor het eerst onderzocht hoeveel leerlingen er spijbelen in de hoofdstad. Het bleek dat per dag 3200 kinderen tussen de tien en de vijftien jaar afwezig zijn, en dat aantal is hetzelfde gebleven. Dagelijks verzuimt acht procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs; vorig jaar was dat nog vijf procent. In het basisonderwijs is dat twee procent. Het gaat daarbij om 'ongeoorloofd' verzuim, niet om ziekte, aldus het rapport. Deels komt de toename van het aantal spijbelaars doordat het voor het eerst is geregistreerd. Opvallend is het aantal wegblijvende leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs. Dat nam toe van bijna negen procent in 1996 naar elf procent in dit jaar. 'Zorgwekkend', noemt het rapport deze stijging.

Deze zomer startte de politie in de regio Amsterdam en Gooi- en Vechtstreek een offensief tegen spijbelaars. Op 25 november moeten rond de negentig aangehouden spijbelaars voor de kantonrechter verschijnen. Wethouder Van der Giessen kiest liever een andere methode voor de bestrijding van hardnekkig verzuim: “Leerlingen moeten het gevoel krijgen dat ze gemist worden.”

In verschillende stadsdelen zijn scholen in samenwerking met ouders en de jeugdhulpverlening projecten begonnen om het spijbelen terug te dringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden