'Strenger straffen slaat niet direct aan bij dronken kind'

Politiechef: Voorlichting op scholen over alcohol belangrijk

"Het verbaast ons hoe vaak het gebeurt: dienders hebben een jongere van 14, 15 jaar dronken gevonden langs de kant van de weg, meegenomen naar het bureau, vervolgens worden de ouders gebeld en die zijn onbereikbaar of zeggen 'stuur hem maar naar huis'", signaleert Jose Rooijers, districtschef bij de politie in de West Veluwe Vallei.

De ouders in deze regio hebben het sinds vorig jaar drukker, omdat agenten volgens Rooijers extra letten op dronken zestienminners. "Je moet als agent wel zorgen dat je die ook tegenkomt."

Maar die zie je toch vanzelf als je rondloopt in een uitgaansgebied?
"Het is altijd de vraag of je dan ingrijpt. Veroorzaakt iemand geen overlast? Dan kun je het laten gaan. Maar dat hebben we veranderd, we kijken nu altijd naar dronkenschap. Er is steeds meer besef dat het kinderbrein door alcohol ernstige schade kan oplopen, en dat de schade - zoals Korsakov of psychiatrische problemen - al vroeger te zien is. Ik heb eerder in Twente gewerkt en zowel daar als hier in Ede kreeg ik signalen dat agenten steeds vaker dronken jongeren onder de 16 jaar zien. Op die jonge leeftijd is dat nog lang niet altijd direct zichtbaar, zo'n jongere kan ineens omvallen. Dat zie je vooral bij meisjes. De politie kan niet alle problemen oplossen, maar we willen wel een steentje bijdragen. Mijn mensen hebben zelf ook kinderen."

Heeft de politie voldoende bevoegdheden om die groep aan te pakken?
"Ik denk niet dat strenger straffen direct aanslaat. Wat we wel steeds vaker doen is een Halt-traject, waarbij jongeren een aantal bijeenkomsten moeten bijwonen met daarin ook voorlichting over de nadelen van alcohol en agressief gedrag. Dan geef je in ieder geval een duidelijk eerste signaal, ook naar de ouders die de laatste bijeenkomst verplicht worden aanwezig te zijn."

Hoe komen die jonge kinderen aan alcohol?
"Tja, het zou niet mogen, dat weet iedereen. We zijn een liberaal land en we moeten misschien niet naar strikte systemen zoals in de VS, maar we kunnen er wel voor zorgen dat 13-jarigen minder snel alcohol krijgen. Denk aan supermarkten en cafés, maar ook aan de ouders natuurlijk. Wij hadden vorig jaar op Koninginnedag abnormaal veel 'onwelwordingen', we gaan er alles aan doen om dat dit jaar te voorkomen. Door er scherper op te letten, door meer samen te werken met de GGD's, door voorlichting te geven op middelbare scholen. Over de effecten van alcohol op je gezondheid, en ook de ontremmende werking. Ik zie dat trouwens ook in andere politieregio's gebeuren."

Vindt u dat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog moet naar 18 jaar?
"Dat zou de zaak wel duidelijker maken, en de drempel iets hoger. Ik ben helemaal niet per se tegen alcohol, maar hoe langer je dat kinderbrein kunt beschermen, hoe beter."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden