Strenge 'Mutti' Merkel wakkert asieldebat aan

Verzet tegen nieuwe centra, maar ook kritiek op 'harteloos' beleid

ANTOINE VERBIJ

Miljoenen Duitsers hebben de scène op internet bekeken. Een Palestijns meisje dat vier jaar in Duitsland is en perfect Duits spreekt, deed in Rostock haar relaas tegenover bondskanselier Merkel. Merkel antwoordde de vluchteling met een uiteenzetting van de asielregels in Duitsland. Het meisje begon te huilen. Merkel probeerde haar te troosten.

'Mutti' wordt Merkel soms genoemd. Het 'moedertje' dat zo goed voor haar onderdanen zorgt. "Je hebt het geweldig gedaan", zei ze tegen het 14-jarige meisje met het open gezicht en de heldere stem. De gespreksleider onderbrak Merkel. "Ze heeft het niet alleen geweldig gedaan", zei hij, "ze is onthutst over het bericht dat ze misschien wordt uitgezet."

De discussie over de omgang van Duitsland met vluchtelingen is door het incident opnieuw opgelaaid. Nieuwe regels die de regering zojuist heeft ingevoerd, zijn in een kritisch licht komen te staan. Die regels maken de asielprocedures sneller en efficiënter. Asielzoekers krijgen eerder uitsluitsel, maar hun wordt ook sneller de deur gewezen.

De nieuwe regels zijn volgens critici een reactie op de stemming in het land. Protesten tegen het asielbeleid worden steeds frequenter en heftiger. De protesten richten zich vooral tegen de forse uitbreiding van het aantal asielzoekerscentra. Het ministerie van binnenlandse zaken meldt dat dit jaar al 150 keer, veelal nog onbewoonde, centra zijn aangevallen.

Op Google Maps verscheen vorige week een kaart waarop verblijfplaatsen van asielzoekers staan gemarkeerd, met adressen en al. "Geen asielzoekerscentra in onze buurt!" stond er als motto bij. De kaart leek uit te nodigen tot aanslagen. Google heeft de kaart inmiddels verwijderd. "Hij voldoet niet aan onze bedrijfsvoorwaarden", luidde Google's motivatie.

Terwijl de islamkritische beweging Pegida, de eurosceptische AfD en rechts-extremistische groepen stemming maken tegen asielzoekers, laten veel Duitsers zich ook van hun empathische kant zien. Merkels poging om haar 'harteloze' woorden tegen de Palestijnse vluchteling met een aai over de bol te verzachten, werd in sociale media met hoon overladen.

Ondertussen heeft Reem, het meisje dat zo in de war raakte van Merkels strenge woorden, van de autoriteiten in Rostock te horen gekregen dat zij en haar familie grote kans maken in Duitsland te mogen blijven. "Laatst stonden we op het punt te worden uitgezet", had ze nog tegen Merkel gezegd. "Het ging toen heel slecht met me. Ik wil zo graag hier studeren."

Begin jaren negentig werd in Rostock een flat, bewoond door buitenlanders, aangevallen en in brand gestoken terwijl politie en burgers toekeken. Rostock heeft zijn les geleerd. Het heeft Reem in de armen gesloten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden