Strenge Hongaarse maatregelen stuiten op kritiek

null Beeld epa
Beeld epa

Hongarije heeft zestig asielzoekers aangehouden die vanuit Servië illegaal het land zouden zijn binnengedrongen. Sinds vandaag is een streng regime van kracht en geldt het passeren of kapotmaken van het 175-kilometerslange hek langs de grens als een misdrijf. De nieuwe wet is bedoeld om de groeiende stroom asielzoekers naar het land te verminderen.

De migranten zouden een gat hebben gemaakt in het hek van scheermesdraad, dat Hongarije aan de grens heeft opgetrokken. In twee regio's aan de grens met Servië heeft de Hongaarse regering vandaag de crisistoestand uitgeroepen. Het gaat om de gebieden Bacs-Kiskun en Csongrad, waar maandag 9000 vluchtelingen de grens overstaken. Wie vanaf vandaag illegaal het hek passeert, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar.

Vluchtelingen blijven arriveren
Op basis van de crisisregeling wordt de officiële grenszone verbreed van 10 meter tot een strook van 60 meter. Daarbinnen stelt Hongarije 'transitzones' in waar de controles van migranten worden afgehandeld.

Toch blijven vluchtelingen arriveren, ondanks alle obstakels die de Hongaarse regering heeft opgeworpen. Bij een grensovergang in de buurt van de plaats Röszke dromden vandaag zo'n tweeduizend mensen samen in de hoop de grens over te kunnen.

null Beeld epa
Beeld epa

In strijd met de wet
Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn de maatregelen van Hongarije waarschijnlijk in strijd met de regels van de Europese Unie en de Verenigde Naties. De organisatie denkt dat de nieuwe regels juridisch kunnen worden aangepakt.

De Europese Commissie wilde vandaag nog geen oordeel vellen over de omstreden Hongaarse maatregelen. Europees Commissaris van Migratie Dimitris Avramopoulos reist deze week naar Boedapest om gesprekken te voeren met een aantal Hongaarse ministers. Vervolgens wordt bekeken of het land in strijd handelt met de wet.

'Dit is een probleem voor heel Europa'
Ook buurland Servië, dat zich geconfronteerd ziet met migranten die door Hongarije worden teruggestuurd, is met de regering in Boedapest in gesprek. Aleksandar Vulin, de Servische minister van sociale zaken, verklaarde tijdens een bezoek aan de grensstreek dat de Hongaren Servië nooit hebben verteld dat ze de grens willen sluiten. "Dit is niet alleen een Hongaars en een Servisch probleem", zei hij. "Dit is een probleem voor heel Europa. Europa moet snel een oplossing vinden voor de situatie nog verder escaleert. Deze grensovergang, een van de belangrijkste in Europa, moet open blijven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden