Strenge eisen aan uitkering in ander land

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet uitkeringsgerechtigden die in het buitenland wonen even streng controleren als hun Nederlandse lotgenoten. Als dat niet mogelijk blijkt, komt de uitkering te vervallen. Alleen de AOW-uitkering blijft zonder aanvullende voorwaarden overal geldig.

Dat staat in een nota van staatssecretaris Linschoten (VVD) van sociale zaken en werkgelegenheid. De strengere controle-eisen raken vooral landen die op het gebied van de sociale zekerheid geen verdrag met Nederland hebben afgesloten. Bij elkaar gaat het jaarlijks om 163 miljoen gulden aan uitkeringsgelden.

Het recht op een uitkering is in Nederland gekoppeld aan de persoon, en niet aan het land waar de uitkeringsgerechtigde woont. Nederland vormt daarmee een uitzondering. Elders is sprake van het opschorten of zelfs intrekken van het recht op een uitkering zodra een uitkeringsgerechtigde naar het buitenland verhuist.

Linschoten wijst erop dat buitenlandse uitkeringen grote controleproblemen opleveren. Voor veel uitkeringen geldt dat de hoogte ervan afhankelijk is van de samenlevingsvorm. Ook de bijverdiensten van de uitkeringsgerechtigde en zijn eventuele partner spelen vaak een belangrijke rol. Deze zaken zijn veel moeilijker vast te stellen als een kind (kinderbijslag), een nabestaande (AWW en ANW) een AOW'er of een AAW/WAO'er in het buitenland vertoeft.

Om ongelijke behandeling te voorkomen, wil de staatssecretaris het recht op een uitkering koppelen aan het verblijf in Nederland. Uitzonderingen op deze regel zijn mogelijk, maar alleen als met het buitenland sluitende afspraken mogelijk zijn. Buitenlandse uitkeringsinstanties moeten zich dan bereid verklaren om controles uit te voeren. Ook moet controle vanuit Nederland mogelijk zijn.

Dergelijke afspraken zijn al gemaakt met de landen van de Europese Unie. De andere landen waarmee zo'n verdrag is afgesloten zijn Marokko, Turkije, Kaapverdië, Tunesië, Israël, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Chili.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden