Streng toezicht moet graafschade terugdringen

Graafwerkzaamheden in de gemeente Lansingerland. Beeld ANP
Graafwerkzaamheden in de gemeente Lansingerland.Beeld ANP

Het Agentschap Telecom gaat 30 graafbedrijven nauwlettend in de gaten houden. De bedrijven worden verantwoordelijk gehouden voor de meeste schade aan ondergrondse leidingen in 2012. Dat meldt de toezichthouder op zijn website. Vorig jaar veroorzaakten graafwerkzaamheden voor 27 miljoen euro schade aan kabels en leidingen.

Jaarlijks gaat in Nederland 400.000 keer de schop de grond in voor graafwerkzaamheden. Een op de 10 keer gaat het daarbij mis: een kabel of leiding wordt geraakt. Agentschap Telecom die de graafwerkzaamheden controleert, wil het aantal schadegevallen halveren met strenger toezicht.

De genoemde 27 miljoen euro zijn herstelkosten. De indirecte schade is groter.

Na een kabel- of leidingbreuk krijgen burgers of bedrijven vaak te maken met uitval van nutsvoorzieningen als stroom, water of gas. Per geval is die gevolgschade zo'n 2500 euro. Inclusief reparatiekosten komt het totale jaarlijkse schadebedrag uit op circa 125 tot 130 miljoen euro, zo blijkt uit een brief van mei dit jaar van minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Eerste Kamer.

Volgens inspecteur Robert-Jan Looijmans van het Agentschap Telecom zijn de graafschades niet alleen aan de graafbedrijven te wijten. 'Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, de netbeheerder en de graver. Die laatste kan niet werken zonder goede informatie vooraf van beide andere partijen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden