Streng Rotterdams beleid leidt tot minder uitkeringen

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het strenge beleid van Rotterdam resulteert in een kleinere toestroom in de bijstand dan in de andere grote steden. In Rotterdam groeide het aantal mensen met een bijstandsuitkering in 2016 met 1,7 procent, in Amsterdam met 2,7 procent. In Utrecht en Den Haag groeide het uitkeringenbestand met zo'n 3,2 en 2,7 procent.

Dat blijkt uit cijfers uit de Monitor Werkgelegenheid, waarmee Rotterdam binnenkort komt, en die het Financieele Dagblad gisteren al publiceerde. In heel Nederland neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe, door de komst van asielzoekers en veranderde regelgeving.

Rotterdam wil mensen laten uitstromen naar werk en de instroom in de bijstand beperken. De gemeente probeert met het UWV en uitzendbureaus snel een baan voor een werkloze te vinden. Bijstandsgerechtigden komen ook terecht in het programma Werk Loont: twintig uur per week moet een werkloze cursussen doen en werken voor de gemeente, bijvoorbeeld papier prikken of knuffels maken.

Werklozen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt moeten een tegenprestatie doen voor hun uitkering. Dat beleid is volgens wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) succesvol: "Zij krijgen weer sociale contacten, een complimentje en structuur in hun leven." Het bereidt ze ook voor op een nieuwe baan. Wie in Rotterdam onterecht een uitkering ontvangt, door fraude of onachtzaamheid, krijgt een boete van de gemeente.

Sinds een paar maanden zet Rotterdam weer mensen aan het werk in de Westlandse kassen. Een eerste poging in 2011, mislukte. Toen was er geen goede 'match' tussen werkgevers en werklozen, zegt Struijvenberg. "Een werkgever is best bereid mensen aan het werk te zetten, maar hij heeft een bedrijf te leiden. Hij wil wel een stapje extra zetten, maar er geen dagtaak aan hebben."

Sinds de start van Werk Loont kwamen er in Rotterdam 12 procent minder uitkeringsaanvragen binnen. Daarbij is niet onderzocht waarom mensen geen bijstand aanvroegen, zegt de wethouder. Mogelijk liet een deel zich afschrikken door het papier prikken, maar het kan ook dat mensen genoegen nemen met elke baan die zij kunnen vinden. Struijvenberg heeft zich deze collegeperiode tot doel gesteld om 12.000 mensen vanuit de bijstand aan het werk te krijgen. Een jaar voor de raadsverkiezingen ligt dat rond de 10.000.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden