Streng Europarlement krijgt Timmermans niet op de kast

Frans Timmermans tijdens een gastles over Europa op het Picasso Lyceum. Beeld anp
Frans Timmermans tijdens een gastles over Europa op het Picasso Lyceum.Beeld anp

Zou hij zijn teksten al binnensmonds repeteren? Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) wordt morgen op het matje geroepen door het Europees Parlement voor een stevig vraaggesprek over zijn toekomstige functie als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Echt omstreden is zijn benoeming niet, maar de bewindsman zal zijn plannen goed op een rijtje moeten hebben om de kritische toets van de Europarlementariërs te doorstaan.

Amber Dujardin

Timmermans is niet de enige die aan een vragenvuur wordt onderworpen. Alle beoogde Eurocommissarissen die in november aantreden werden vorige week ondervraagd in een drie uur durende hoorzitting, live te volgen via een webstream.

Deze hoorzittingen verliepen niet voor iedereen even vlekkeloos: het Europees Parlement zette vijf kandidaten in de wacht omdat ze een zwakke hoorzitting hadden of niet geschikt werden geacht voor hun beoogde portefeuille. Alles wijst erop dat Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, een aantal portefeuilles moet herverdelen als hij met de goedkeuring van het Europees Parlement zijn eerste termijn wil beginnen.

Extra vragen
Zo moest de Hongaarse kandidaat Tibor Navracsics extra vragen beantwoorden. Zijn antwoorden werden vandaag geëvalueerd en over zijn positie werd gestemd. De Europarlementariërs vonden dat de Hongaar wel geschikt is als Eurocommissaris, maar niet voor zijn beoogde portefeuille Cultuur, Onderwijs, Jongeren en Burgerschap. De parlementariërs vonden dit vakgebied niet te rijmen met het feit dat Navracsics als oud-minister een omstreden media-wet heeft ondersteund. De kans bestaat dat één of meer van deze beleidsterreinen hem daarom worden ontnomen.

Navracsics is niet de enige kandidaat die zijn Europese toekomst niet zeker is. De Fransman Pierre Moscovici, de Britse Jonathan Hill, de Tsjechische Vera Jourova en de Spanjaard Miguel Arias Cañete kregen eveneens nog geen akkoord van de Europarlementariërs.

De Hongaarse kandidaat Tibor Navracsics tijdens de hoorzitting van het Europees Parlement. Beeld anp
De Hongaarse kandidaat Tibor Navracsics tijdens de hoorzitting van het Europees Parlement.Beeld anp

Spervuur
Hoewel niemand verwacht dat Timmermans het net zo moeilijk zal krijgen als deze 'bankzitters', kan ook de beoogde vicevoorzitter van de Europese Commissie tijdens zijn hoorzitting een spervuur van vragen verwachten. Esther de Lange (CDA) vraagt zich bijvoorbeeld af of Timmermans als rechterhand van Juncker wel een vuist kan maken. Veel Europarlementariërs hebben vragen over de 'vage' bevoegdheden van Timmermans, die straks boven de andere commissarissen zal opereren. Hij wordt bevoegd voor Betere Regelgeving, Relaties tussen de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten.

De Lange wil weten hoe Timmermans zich straks verhoudt tot de andere vicevoorzitters en de 'gewone' EU-commissarissen. ,,Als puntje bij paaltje komt bij een conflict, wie beslist er dan?'' PvdA-er Paul Tang wil vooral boven tafel krijgen hoe Timmermans Europa dichterbij de Europese burgers wil brengen. Dennis de Jong (SP) wil een toezegging van de minister dat nieuwe Europese regels ook getoetst worden op de gevolgen voor armoede en werk. En GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout heeft zelfs een volledig pamflet opgesteld met tien vragen aan Timmermans, gekoppeld aan citaten van de minister.

"Stevig onder handen genomen"
Timmermans is morgen om 14.30 aan de beurt voor zijn hoorzitting, maar houdt ondertussen het hoofd koel. Het was volgens hem 'te verwachten' dat het Europees Parlement de toekomstige kandidaten hard zou aanpakken. "Het is een heel stevig parlement dat steeds steviger wordt na elke verkiezing", zei hij vrijdag na de ministerraad. "De kandidaten worden flink onder handen genomen, maar het gaat vooral over de inhoud en de achtergrond." Timmermans rekent morgen op net zo'n behandeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden