Streng anti-rookbeleid levert ook geld op

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het aantal rokers in Nederland kan fors omlaag, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Nu rookt nog 19,8 procent van de totale bevolking. Dat kan zakken naar 7,7 procent in 2050.

Iris Pronk

Daarvoor moet de overheid wel iets doen: de accijns op tabak verhogen én het anti-rookbeleid intensiveren. Handhaaft de overheid het huidige beleid, dan neemt het aantal rokers ook af, maar veel minder hard. In het onderzoek zijn de kosten en baten van verschillende beleidsscenario's doorgerekend. En wat blijkt? Een stevige aanpak van het roken levert behalve gezondheidswinst ook geld op. "Wat wij willen benadrukken, is dat tabaksontmoediging lóónt", zegt Marsja Meijer van KWF Kankerbestrijding.

Hoezo brengt een anti-rookbeleid geld op? Een roker kost toch niet veel, omdat hij jonger sterft?
"Het beeld is inderdaad: rokers ontvangen minder lang AOW en betalen belasting op hun shag en sigaretten, dus zijn ze misschien zelfs goed voor de schatkist. Maar dat is een fabeltje. Een roker die stopt, levert geld op. Hij is minder vaak ziek. Daarbij moet je niet alleen denken aan kanker, maar ook aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. Er hangen wel honderd ziekten met roken samen. Wie niet (meer) rookt, hoeft minder werk te verzuimen en heeft ook minder medische zorg nodig. Als je tegelijkertijd de accijns verhoogt, brengen de mensen die nog wél roken toch veel geld naar de schatkist."

U stelt een jaarlijkse accijnsverhoging van 5 procent voor. Hoeveel kost dan een pakje sigaretten in 2050?
"Zo'n 23 euro. Dat klinkt veel, maar in Australië kost een pakje nu al minstens 20 euro, afhankelijk van het merk. Daar zijn ze veel verder met het tabaksontmoedigend beleid."

Naast duurdere tabak pleit u voor strengere maatregelen. Er geldt toch al een rookverbod op veel plekken?
"Ja, maar op veel andere plekken mag roken nog wél. Op terrassen en schoolpleinen bijvoorbeeld, maar ook op sportvelden. Daar staan ouders langs de lijn te roken terwijl hun kinderen aan het sporten zijn. Zo stralen ze uit: 'Een sigaret hoort erbij'. Terwijl het een dodelijk product is.

"De reclame kan ook meer aan banden worden gelegd. Nu mag het niet meer op tv, maar nog wel in de winkel en op de gevel. En op het pakje zelf. Wij zijn voor 'plain packaging', een kale verpakking zonder logo's, mooie lettertypes of bijzondere kleuren. Weg met het Marlboro-rood.

"Daarnaast stellen we publiekscampagnes voor om mensen te helpen met roken te stoppen. Daar zijn succesvolle voorbeelden van, zoals Stoptober. In twee jaar tijd hebben daaraan 120.000 mensen meegedaan."

Als het zo evident is dat een strenger beleid in combinatie met publiekscampagnes en een flinke accijnsverhoging zoveel oplevert, waarom is dat er dan nog niet?
"Roken is een verslaving. Een op de vijf Nederlanders rookt. Dat geldt ook voor de aanhang van politici en voor de politici zelf. Rokers zijn over het algemeen niet zo enthousiast over maatregelen om het roken in te dammen. Wij hebben dit onderzoek nu overhandigd aan staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid. Met de boodschap: doe er iets mee."

Hoe realistisch is een rookvrij Nederland?
"Laten we om te beginnen inzetten op een rookvrije generatie: het zou mooi zijn als er vanaf volgend jaar geen enkele jongere meer met roken begint. Die rookvrije generatie begint al in de buik: laat zwangere vrouwen zelf niet meer roken of meeroken."

De verschillende scenario's, afhankelijk van het rookbeleid. Beeld Trouw
De verschillende scenario's, afhankelijk van het rookbeleid.Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden