Streng abortusstandpunt in Polen weer ingevoerd

WARSCHAU (Reuters, AFP) - Het Poolse parlement heeft gisteren een strenge abortuswet in ere hersteld. Zeer ernstige medische klachten en verkrachting zijn de enige gronden waarop de her-ingevoerde wet abortus toestaat.

Sinds de communistische een-partijstaat in 1989 in elkaar zakte, vechten strijdbaar katholiek-rechts en geseculariseerd Polen met elkaar over de abortuswetgeving (en -praktijk).

De nu weer van stal gehaalde wet werd in 1993 ingevoerd door de toen aanwezige centrum-rechtse meerderheid in het parlement. De wet was het produkt van een felle kerkelijke campagne van kerk en van de paus persoonlijk.

Artsen die meewerken aan illegale abortussen riskeren onder deze wet een gevangenisstraf van twee jaar.

Verkiezingen in 1993 leverden de erflaters van de communistische partij een dominante positie in parlement en regering op; de seculiere helft van Polen lag weer even boven. Dat leidde er toe dat er in 1996 een veel ruimere wet werd aangenomen. Deze stond vrouwen toe een beroep te doen op sociale en/of materiële nood.

In september jongstleden maakten verkiezingen weer een eind aan de sociaal-democratische dominantie. De rechts-katholieke Verkiezingsalliantie van Solidariteit (AWS) won.

Het kostte de AWS weinig moeite en tijd om de liberale abortuswet weer van tafel te krijgen. In mei jongstleden, namelijk, sprak het Constitutionele Hof zich tegen die wet van de vorige regering uit. De liberale wet zou in strijd zijn met het constitutionele recht op leven. Het parlement moest zich gisteren over deze uitspraak buigen. Het kon zich alleen aan het vonnis onttrekken door met twee-derde meerderheid vast te houden aan de geldende, dus liberale wetgeving. Die twee-derde meerderheid werd gisteren bij lange na niet gehaald, waarna de vorige, strenge wet weer van kracht werd.

AWS-gedeputeerden juichten: “Zelfs de allermoeilijkste levensomstandigheden of een moeilijke persoonlijke situatie voor de vrouw kunnen op de weegschaal onmogelijk opwegen tegen het leven van een ongeboren kind”, aldus AWS-gedeputeerde Teresa Liszcz.

Joanna Sosnovska van de sociaal-dedemocratische oppositie was somber: “We vallen terug op een wet die het mogelijk maakte vrouwenrechten met voeten te treden en vrouwen oneindig veel leed toebracht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden