Streep door Trumps rekening

Het optreden van Meryl Streep bij de Golden Globes trekt aandacht. Niet zozeer vanwege haar oeuvreprijs, maar om haar 'uit het hart gegrepen' reactie op het mensonwaardige gedrag van Trump.


Tegelijk is de actrice schijnheiligheid verweten. Ze zou staan voor een wereld ('Hollywood') die aanspoort tot minachting en geweld. Een wereld waar de rijksten met gebruikmaking van beelden van seksisme, racisme, vrees voor homoseksualiteit en vrouwenhaat miljarden verdienen aan de onderlaag.


Maar staat Streep wel voor die wereld? Wie bekend is met haar oeuvre weet dat ze een vreemde eend in haar bijt is. Het succes heeft haar nooit in beslag genomen en ze houdt vast aan haar credo dat haar leven niet te koop is. Streep ís geloofwaardig en juist daarom ervaart Trump haar als streep door zijn rekening.


De wereld is geen filmwereld maar écht. In rap tempo voltrekt zich een tweedeling. Die vraagt om geloofwaardige mensen als Streep die dúrven opkomen voor mensen die mensonwaardig worden bejegend. Maar ook 'gewone' mensen als u en ik. Het gedachtengoed van populisten, gebaseerd op angst voor het onbekende, mag geen drijfveer worden. Het volk mag niet 'verwilder(s)en' ten koste van het visioen. (vrij naar Spreuken 29,18).


Paul van Hooff Wijk bij Duurstede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden